„Prvi kadar“-prva dva dana prikazani kratki, dokumentarni i animirani filmovi, promovisana knjiga, održana Škola filma

12.11.2019. godine

U okviru 13. Međunarodng filmskog festivala „Prvi kadar“ na drugoj konferenciji za medije umjetnički direktor i selektor Aleksandra Mitrić-Štifanić osvrnula se na prvi festivalski dan i takmičenje studentskih filmova u kategorijama kratki, igrani i dokumentarni film.

Ona je istakla da je jedan od kratkih igranih filmova koji je prikazan prvog dana bio i „Čelkaš“ Ružice Anje Tadić, studentkinje Akademije umjetnosti iz Novog Sada, koja je predstavila svoj projekat.

„To je prvi igrani film koji radimo na Akademiji po zadatku da izaberemo jednu pripovetku, pisca i priču koja nam se sviđa i da radimo adaptaciju. Taj izbor za delo Maksima Gorkog je bio neka moja intuicija, neki put koji sam odabrala. Pre svega epoha je bila zadatak, meni je to donelo neku kreativnost i takvo iskustvo u ovom poslu znači, jer nismo u onom okviru da moramo da snimamo u savremenom dobu – rekla je Tadić koja smatra da je film izazvao reakciju kod mlade publike u Zvorniku.

U okviru studentskog programa predstavnjen je i kratki igrani film „Momento mori“ Đorđa Milosavljevića Gere, apsolventa na Akademiji umjetnosti iz Beograda koji je istakao da je film sniman u 2014. godini i  da je završen prošle godine.

„Bio je to ispitni film na trećoj godini kod prof. Dragana Elčića. Pokrenula nas je priča o najvećoj opsadi u istoriji, Lenjingradska bitka, želeli smo da jedan takav istorijski događaj vežemo za jednog našeg lika. Film je rađen u koprodukciji Akademije umetnosti i „Zastava filma“.“

Mihajlo Vitezović, diplomirani dramaturg Akademije umjetnosti, napomenuo je da su naovom projektu on i Đorđe prvi put sarađivali kao reditelj i scenarista, pojasnivši da se u filmu radi o čovjeku zatočenom u podrumu u toku opsade Lenjingara.

„Kroz prozor mu uleće ranjen gavran kome biva sve bolje, a čoveku sve lošije i čovek mora da se suoči sa sopstvenom smrtnošću i smislom života. Film je onakav kako smo i zamišljali da izgleda i vredelo je truda.“

Mitrić-Štifaniće je istakla da su  krenuli i sa Dječijim filmskim programom „Kids festom“, pratećim programom festivala.

„Ove godine je u okviru tog programa prikazan izbor animiranih filmova Međunarodnog filmskog festivala „Konstantinov zlatnik“  Niš. Mi dugo godina sa Studijom crtanog filma SCF 98 iz Niša čiji je jedan od osnivača, Slobodan Milošević, sa nama. Ta naša saradnja prenesena je i na Zvornik, prošle godine ovdje je održana radionica animiranog filma i polaznici iz Zvornika  su učestvovali na Koloniji animiranog filma u organizaciji SCF 98.“

Milošević je istakao da je vrlo počastvovan učešćem na Festivalu „Prvi kadar“.

„U Zvorniku smo drugi put, prošle godine nas je sačekala velika grupa dece, bili su vrlo zaintersovani da rade na nečemu na čemu do tada nisu radili. U ta tri dana sklopili smo jedan film koji je po meni vrlo simpatičan i red je da krene po festivalima. Što se tiče filmova koji su prikazani ove godine, želeli smo da deca i gledaoci imaju priliku da vide šta se gleda u Nišu, kakvi su autori i kvalitet filmova. Inače, Saradnja „Prvi kadar“-SCF98-Zvornik je vrlo značajna, treba raditi na tome da se širimo, umrežavamo, razmenjujemo ono što znamo, jer to može da iznedri nešto novo.“

Drugog dana Festivala u takmičarskom programu prikazan je i dokumentarni film Igora Toholja „Siguran posao“.

Uz zahvalnost na pozivu i prikazivanju filma Toholj je rekao da je „Siguran posao“ imao premijeru u martu i da je do sada prikazan na nekoliko festivala.

On je istakao da je njegova osnovna inspiracija za film odnos prema životnom ciklusu koji neumitno ima početak i kraj i dodao da mu je bilo interesantno da toj temi priđe iz ugla konzumerizma, jer sve što spada u korpus životnog ciklusa ima vrstu pakovanja, pa i ljudsko tijelo. S druge strane, dodao je Toholj, bilo mu je inspirativno da napravi neku vrstu iskoraka na planu forme, jer se film sastoji od 13 kadrova od kojih svaki traje po jedan minut.

Mitrić Štifanić je rekla da je Toholj urednik filmskog programa Doma kulture Studentski grad i urednik izdanja koje je predstavljeno na Festivalu u okviru Promocije knjige pod nazivom „Dugo i netremice – pogled na likove u dokumentarnom filmu“ autora Vladimira Šojata.

Šojat je pojasnio da se dve odrednice „dugo“ i „netremice“ odnose na način na koji autor dokumentarnog filma mora da gleda svoje likove.

„Razlika između njih je što „netremice“ podrazumeva pažljivo posmatranje, gotovo bez treptanja, a „dugo“ se odnosi na period u kome se rade filmovi, a dokumentarni filmovi se rade nekada po 10 i više godina, dok njihov sadržaj ponekad obuhvata celi život nekih junaka.“

Napomenuvši da je ova vrsta literature rijetka, Toholj je dodao da je knjiga promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu.

Glumica i rediteljka Jelena Radenović, jedan od predavača o osnovama glume na filmu u jučerašnjoj Filmskoj školi „Prvog kadra“ iznela je svoje utiske sa ove radionice.

„Prvi utisci su sjajni, jer su deca zaista fantastična. Mislim da je ovo sjajan način da se neguje neka nova publika, da se nekako da prilika mladim ljudima da vide kako je to biti sa druge strane. Dakle, kada radimo radionice filmske glume mi ih nekako uključimo i sa jedne i sa druge strane, oni nama pomažu pri snimanju, lupaju klapu, osmišljavaju svoje vežbe, tako da su i glumci i reditelji. Na radionici su učestvovali polaznici dramskih sekcija iz dve zvorničke srednje škole koji ranije nisu imali priliku da se susretnu sa filmskom glumom i kamerom i oni su vrlo brzo shvatili kako treba da prilagode svoj glumački izraz kameri. Na kraju radionice kao rezultat imaćemo, kroz sedam vežbi koje su radili u parovima, male filmske scene od početka do kraja urađene, sa zapletom, raspletom i zadatim tekstom.“