На Глођанском брду обиљежено 27 година од страдања 126 припадника ВРС и цивила

06.11.2019. године

Поменом, полагањем вијенаца и паљењем свијећа на Глођанском брду обиљежено је 27 године од страдања 126 припадника Војске Републике Српске и цивила које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници тзв. Армије БиХ.

Генерал Милан Торбица, савјетник у Министарству за борачко инвалидску заштиту у Влади Републике Српске, поручио је да се злочин на Глођанском брду никада не смије заборавити.

„Ови људи нису убијени, нису погинули, они су стравично мучени, што се Женевском  конвенцијом највише осуђује, а то је убиство ратних заробљеника, што се овдје и десило. Нажалост, Правосуђе БиХ по ко зна који пут ово уопште не узима у процес.На нама је да никада ово не заборавимо, да подсјећамо шта се овдје десило и да и даље тражимо правду и вјерујем да ћемо једном дочекати да злочинци одговарају.“

Секретар зворничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Миливоје Марковић истакао је да је болна чињеница што до данас нико није одговарао за овај злочин, те да је још болнија што још увијек није пронађено осам припадника Војске Републике Српске који су на мучки начин побијени прије 27 година.

„Сваке године понављамо да је овдје почињен ратни злочин, овдје су људи везивани бодљикавом жицом и свирепо мучени, а нажалост, они који су то починили и до данас су некажњени.“

Помен је служио владика зворничко-тузлански Фотије који је рекао да је 126 бораца и цивила страдало борећи се слободу свог народа, за правду и истину.

„Идеја за коју су они страдали била је савршена и узвишена, а то је слобода и добро за свој народ, тај идеал је велики и значајан.“

Владика је рекао да су се пострадали борци и цивили на Глођанском брду уградили у темеље Републике Српске, као и други пострадали Срби, поручивши да свако на свом мјесту и својој служби треба да чува Републику Српску, заједницу на којој она почива и међусобну братску љубав.

Убијени и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

Вијенце на спомем обиљежје положиле су породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, испред ресорног министарства генерал  Торбица, градоначелник Зворника Зоран Стевановић са замјеником Бојаном Ивановићем, представници Полицијске управе Зворник, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, зворничких Борачке организације, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида и Ветерана, као и организација из сусједних општина.