Predavanje za predstavnike Crvenog krsta regije Birač o značaju javnog nastupa

24.10.2019. godine

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Zvornik održano je predavanje na temu „Uloga i značaj javnog nastupa u radu Crvenog krsta Republike Srpske“ koje je organizovao Koordinacioni odbor Crvenog krsta regije Birač. Predavač, Vladimir Barović, profesor na  Odsjeku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i na katedri za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu,  istakao je da ljudi koji su zaposleni u Crvenom krstu, kao i aktivisti i volonteri  treba da imaju kontakt sa medijima.

Predavanje kome su prisustvovali predstavnici opštinskih organizacija CK sa regije Birač, bilo je interaktivno, sa razmjenom ideja i iskustava, kroz koje je prof. dr Barović prisutnima prenio osnovne smjernice o nastupu u medijima.

„Treba da znamo kako da javno nastupamo, kako da se obraćamo medijima i kako da na najbolji  način predstavimo ono što radimo, a radimo u misiji humanosti, u misiji mira i u svim onim misijama koje CK ima kao jedina priznata i verifikovana međunarodna organizacija na globalnom nivou. Ono što je najbitnije što treba da znaju kod medijskog nastupa  je da treba da budu iskreni, otvoreni, srdačni, da ne treba da govore o onome o čemu ne znaju dovoljno i da uvek treba da nađu vreme za medije, ali na prvom mestu moramo promovisati našu organizaciju i naše aktivnosti koje imamo, moramo zaštiti sve one postulate koje Crveni krst čine onim što jeste i to je ona glavna poruka.“

On je rekao da je 21 vijek definitivno vijek medija, te da u vremenu medijskog ubrzanja, nažalost, ono što nije predstavljeno u medijima i što mediji nisu prenijeli konzumentima informacija – čitaocima, gledaocima i slušaocima, kao da se nije dogodilo.

Prema riječima sekretara Koordinacionog odbora CK regije Birač Dane Mićić javno nastupanje je veoma značajno, zbog čega je predavanje i organizovano.

„Mi u Crvenom krstu na najbolji način treba da predstavimo naše aktivnosti široj javnosti putem medija i kroz ovo predavanje mogli smo čuti kako se odnositi prema medijima, na šta da obratimo pažnju, kako oni koji imaju strah od nastupa da ga prevaziđu i druge bitne smjernice.“

Barović je dugogodišnji volonter CK-a, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je sekretar Osnovne organizacije CK.