Дом омладине Зворник

Шта је Дом омладине Зворник?
Дом омладине Зворник је јавна установа основана од Скупштине Општине Зворник са циљем да подтиче и афирмише креативно стваралаштво младих у области културе као и да утиче на побољшање културног живота града и општине Зворник. Отварањем модерног Дома омладине, као основе даљег културног развоја града, ријешен је вишегодишњи проблем Опптине Зворник. Установа у својим и другим градским просторима организује културне и образовне програме: књижевне промоције, ликовне изложбе, концерте уметничке музике, позоришне представе, пројекције играних и документарних филмова, едукативне радионице (креативног писања, цртања и сликања, рецитовања и лепог изражавања, глуме, страних језика), предавања и трибине.
Циљеви?
• Квалитетним и разноликим програмима пробудити интерес грађана за културне догађаје,
• Пронаћи партнере за висококвалитетне сценске и мултимедијалне пројекте,
• Укључивање младих и осталих грађана у поједине програме,
• Развијати креативност и афирмисати рад аматеризма,
• Постићи висок квалитет едукативних програма,
• Остваривање самоодрживости кроз властите приходе и спонзорства.
Визија?
Дом омладине је стјециште свих значајних културних, едукативних, информативних и умјетничких програма у Зворнику, мјесто сусрета и координације најразличитијих културних и социјалних иницијатива на подручју града и општине Зворник. Наша визија је да Зворник постане културни центар регије као домаћин разноврсних фестивала, музичких и позоришних догађаја и осталих културно-умјетничких садржаја.
Мисија?
Мисија Дома омладине је културна, морална и духовна деконтаминација друштва, подизање квалитета живота и степена културног развоја града и општине Зворник. Желимо допринијети развоју локалног културног идентитета и створити препознатљиву културну институцију која ће бити културни инкубатор будућих иницијатива у области умјетности и културе на локалном и регионалном нивоу.
Садржаји Дома омладине:
Зграда ЈУ “Дом омладине Зворник“ је тако конципирана да садржи различите просторије за различита културна, едукативна и забавна догађања. Састоји се из слиједећих цијелина:
1. Велика (позоришна) сала: има првенствену намјену за извођење позоришних представа али у њој могу да се приређују и концерти, скупштине, предавања, приредбе, књижевне вечери, политички скупови итд… Располаже капацитетом од 150 сједишта. У склопу ове сале налазе се и двије опремљене гардеробе-мушка и женска.
2. Мала (кино) сала: Располаже са 44 сједишта. Основна намјена јој је приказивање филмова али постоји и могућност да се у њој организују мањи догађаји као што су играње монодрама, пјесничке вечери, мањи скупови, скупштине итд…
3. Дискотека: налази се у подрумском простору зграде Дома омладине. Довољно је велика да прими преко 500 људи. Стратешко истраживање које намјеравамо обавити почетком 2010. Године требало би да нам да одговор на питање да ли ће Дом омладине у овом простору организовати и управљати диско клубом или ће тај простор на лицитацији бити изнајмљен најбољем понуђачу. Дискотека је потпуно климатизована и једино је мјесто у Зворнику грађено са том намјеном.
4. Омладински центар: замишљен је као простор за окупљање и провођење слободног времена младих. Један од главних проблема младих у Зворнику а то је недостатак оваквог простора ће бити ријешен. Уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Владе РС Омладински центар ће бити комплетно опремљен савременом техничком опремом (компјутери, лцд тв, копир апарат, интернет….). Постоји и идеја да се у оквиру омладинског центра направи и кафетерија како би ОЦ остваривао профит потребан за самоодржавање.
5. Хол: у приземљу на самом улазу у Дом омладине налази се хол као централно мјесто зграде. У холу постоји могућност галеријског излагања умјетничких дијела (слика, скулптура, фотографија…)
6. Сала за конференције: Налази се на спрату и предвиђена је за одрђавање конференција,састанака, семинара, радионица и разних других едукација.
7. Канцеларије: на спрату се налази неколико канцеларија које ће првенствено бити кориштене као службене канцеларије јавне установе и као просторије за невладине организације.
8. Пратеће просторије: портирница, магацин, остава, вц-и, котларница, просторија за клима уређаје.
Горе наведене цијелине у оквиру Дома омладине поред тога што ће служити за задовољавање потреба Јавне установе биће могуће и изнајмити односно закупити што ће се обављати по унапријед утврђеном цјеновнику и уговорима.
Приходи остварени од закупа ће бити од значаја за самоодрживост и функционисање ове установе која се не може само ослонити на буџет Општине Зворник.
Дом омладине ће имати и одређене едукативне садржаје за дјецу и младе. Прва таква активност је школа глуме за дјецу и младе коју ће највјероватније водити познати београдски глумац Иван Јевтовић, који је и професор на Академији глуме у Слобомиру. Школа ће трајати од априла до краја јуна и биће од великог значаја будући да Зворник има активне 3 позоришне групе (Позориште младих Зворник, Зворничко драмско позориште, Драмска секција Гимназије).
Поред развоја позоришне умјетности желимо посебну пажњу посветити и музици па тако постоји идеја за одржавањем часова гитаре, разних тематских вечери, журки, концерата зворничких музичара и познатих музичара итд…
Књижевност је такође једна од области коју желимо да јачамо па планирамо и организовање књижевних и поетских вечери, промоције домаћих зворничких аутора,трибине, јавне часове итд…

Контакт:

domomladine@gmail.com
Трг Краља Петра Карађорђевића бб
75400 Зворник
Телефони: 056 490 490, 490 491