Apel građanima-ponašajte se odgovorno

20.03.2020. godine

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare da je mjera izolacije istekla za pet lica. U samoizolaciji se nalaze 552 lica, a izvršeno je testiranje dva lica, iz Zvornika i Skelana, i rezultati se očekuju.

„Situacija nam nalaže podizanje ozbiljnosti i organizacije na još viši nivo i mi ćemo tako funkcionisati. Komunalna policija i policija imaju naredbe da sve neodgovorne građane kažnjavaju. Obilaziće non-stop cijelo područje grada i to Komunalna policija od danas sa pet patrola, umjesto tri, i kontrolisaće, ne samo jednom, nego više puta, lica u izolaciji i kažnjavati neodgovorne. Pozivamo predsjednike mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika da sarađuju sa nadležnim isntitucijama, pokažu odgovornost i prijavljuju lica koja krše izrečenu mjeru izolacije. I svi sugrađani mogu na broj Službe civilne zaštite 056/210-853 anonimno prijaviti takva lica. Situacija je veoma ozbiljna i moramo učiniti sve da sačuvamo zdravlje i živote ljudi.»

Gradonačelnik je nakon sjednice Stručno-operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije saopštio i da Dom zdravlja i Bolnica svakodnevno podižu nivo opremljenosti i prilagođavaju svoj rad novonastalim uslovima.  Iz ove dvije naše ustanove saopštili su da će primati samo hitne slučajeve i za preglede i operacije, te da oni kojima nije neophodna hitna medicinska pomoć ne dolaze.

„Higijensko-epidemiološka služba i Dom zdravlja funkcionišu 24 časa i na raspolaganju je sedam telefonskih brojeva za prijavljivanje ljudi koji stižu iz drugih zemalja.“

Gradonačelnik je istakao da je snabdjevenost brašnom i ostalim artiklima dobra, te podsjetio da volonteri na poziv idu u nabavku i dostavljaju namirnice licima u izolaciji i starim licima kojima se ne preporučuje kretanje.

On je rekao da policija i Komunalna policija vrše kontrole i da su propisane rigorozne kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata koji se ne pridržavaju mjere zabrane rada i vlasnike trgovinskih radnji koji ne poštuju radno vrijeme.

Gradonačelnik je saopštio da je sa ovlašćenom firmom «Sanitacija» dogovoreno da  u naredna tri dana izvrše dezinfekciju zajedničkih prostorija u svih 103 objekta kolektivnog stanovanja te zamolio sugrađane da postupaju u skladu sa uputstvima radnika «Sanitacije».

Goran Pisić, načelnik Odjeljenja komunalne policije, saopštio je da je do danas 83 lica kontrolisano da li se pridržavaju mjere izolacije, od kojih sedam nije bilo na prijavljenoj adresi, koji će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

On je ukazao na neozbiljnost sugrađana koji grupisani čekaju u redovima ispred nekih ustanova, te upozorio da i oni moraju poštovati međusobno rastojanje od najmanje jednog metra.