У Зворнику одржане едукативна трибина и радионице у оквиру Каравана културе говора

05.12.2019. године

У оквиру Каравана културе говора под називом „Његујмо српски језик“ у препуној сали Дома омладине у Зворнику синоћ је одржана едукативна трибина о унапређењу културе говора на којој су предавали Слободан Роксандић, мастер комуниколог, Арно Гујон, хуманитарни радник, и Милорад Телебак, професор Универзитета.

Организатор трибине и двије радионице за младе је Удружење за унапређивање и развој културе јавног говора „Изражајност“. Караван су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Градска управа Зворник.

Роксандић је рекао да се у оквиру Каравана баве едукацијом дјеце, младих, просвјетних радника и шире јавности и да имају за циљ да шире добре говорне навике. Велика порука ове кампање јесте да треба развијати говорничке вјештине, јер оне одређују успјех у животу, ма чиме да се бавимо.

„Покушавамо да побољшамо говорне навике, јер смо сведоци да је култура говора поприлично запостављена. Не бавимо се довољно усменим изражавањем нити у основним, нити у средњим школама и уопште самостално, а боље ћемо комуницирати ако знамо да се изразимо. Наши говорни и језички васпитачи су наши родитељи, а они се све мање баве децом, то су наши наставници, то су медији, али и друштвене мреже где се говори веома лоше. Немамо довољно добрих узора и Караван културе жели да их понуди, а један од таквих примера је и Француз Арно Гујон који је усавршио српски језик боље од многих којима је он матерњи језик.“

Роксандић је истакао да су почаствовани што је професор Телебак дио тима у Републици Српској, као један од најзначајнијих лингвиста на овим просторима и шире, а чији су радови људима окупљеним у Каравану смјернице и водич.

Гујон је оцјенити да је кампања у којој учествује изузетно важна, јер је језик више од средства комуникације.

„Језик је у сржи културе једног народа, ако чувамо језик, чувамо и идентитет српског народа. Караван се бави такође и изражајношћу што је јако битно јер језик није само писана реч, то је такође и изговорена реч. Данас смо сведоци да све више људи све лошије говоре и то представља проблем у свакодневној комуникацији.“

Он је изразио задовољство што су људи који долазе у великом броју на трибине препознали важност његовања српског језика, додавши да му је част што као Француз може да говори о томе и да покаже да се трудом и залагањем могу постићи добри резултати.

Захваливши се Министарству просвјете и културе Републике Српске које је подржало њихов пројекат, Роксандић је појаснио да је Караван осмишљен тако да у сваки град у који дођу поред трибине за ширу јавност, организују и радионице са младима. У два дана то је више од шест сати рада са њима где они имају довољно прилика да испробају понешто од онога што чују и да добију повратне реакције од предавача, а то су оснивачи „Изражајности“ Марко Миловановић, Милан Босиљчић и Слободан Роксандић.

Зворник је други град након Бањалуке кроз који Караван путује по Републици Српској, а  десети јубиларни град након градова у Србији гдје су до сада били.