Knjiga „Veliki filmski znak–Velimir Bata Živojinović“ promovisana u Zvorniku

14.11.2019. godine

U Zvorniku je, u okviru pratećeg programa Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ promovisana knjiga „Veliki filmski znak – Velimir Bata Živojinović“, autora Božidara Zečevića, poznatog filmskog teoretičara i kritičara iz Beograda.

Knjigu je izdao Niški kulturni centar, a kritičar Dejan Dabić je predstavljajući je,  istakao da je ona veoma dragocjena i da je nastajala dugi niz godina.

Dabić je podsjetio da je Bata Živojinović na niškom glumačkom festivalu 1993. godine dobio nagradu za izuzetan doprinos umjetnosti glume u tadašnjem jugoslovenskom filmu, te da je festival, nakon dodjele nagrada, svakom laureatu davao i pisanje  monografije.

„Monorafiju o Bati Živojinoviću napisao je i objavio Božidar Zečević, a Živojinović je  tada rekao da je to najbolja monografija od svih domaćih i stranih autora koju su o njemu pisali. Knjiga je bila, zapravo, priča o Batinim filmskim ulogama, a Zečević je koristio, ne samo estetski metod, nego i neka svoja znanja iz antropologije i psihologije primjenjujući ih u jednom filmskom znaku. Zečević je kroz intervjue i mnografiju ukazao na to da Bata Živojinović u svojim filmskim ulogama, ali i svojom cjelokupnom pojavom u  nekadašnjem jugoslovenskom i srpskom filmu,  predstavlja jedan veliki filmski znak.“

Dabić je rekao da je Živojinovićeva karijera i dalje rasla sa novim ulogama i da je on zaokružio jednu priču u filmskim ratnim spektaklima i akcionom heroju.

„Zečević je sve to pratio i lagano dopisivao knjigu, da bi u jednom trenutku monografija prerasla u neku vrstu glumačke studije u kojoj se priča, ne samo o Bati, nego je to studija o jednom filmskom glumcu sa jedne strane i sa druge strane istorija nekadašnje jugoslovenske kinematografije.“

Dabić je ocijenio da ko god bude pratio razdoblje domaćeg filma i karijeru Bate Živojinovića, kao vjerovatno najcjelovitiju glumačku pojavu u kinematorgrafiji druge Jugoslavije, moraće da se „nasloni“ na knjigu Božidara Zečevića.