U Zvorniku otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

12.11.2019. godine

Premijernim prikazivanjem filma „Pijavice“ reditelja Dragana Marinkovića, te producenta i glumca Lazara Ristovskog, u Domu omladine u Zvorniku sinoć je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je da joj je veliko zadovoljstvo i čast što je grad Zvornik prepoznao značaj misije koju ovaj Festival već 13 godina uspješno realizuje u Republici Srpskoj, a to je decentralizacija kulture kroz film i kinematografiju.

„Festival svoju značajnu misiju i ideju sprovodi kroz afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva i kroz edukaciju mlade filmske publike i mladih stvaralaca.“

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio se osnivačima i organizatorima „Prvog kadra“ na tome što su i Zvornik uvrstili u dio njihovog Festivala koji je sada, kako je rekao,  i naš Festival.

„Hvala im zbog toga što ćemo se družiti u okviru projekcija i što edukativno djeluju na naše učenike. Dobro je da imamo ovakve događaje i dobro je da se naša omladina edukuje i u ovom filmskom smislu.“

Festival „Prvi kadar“ otvorio je Ristovski koji je istakao da je ova manifestacija jako bitna, jer prikazuje vrlo odabrane filmove.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja i to „Lik kneza Pavla“ ovogodišnjem laureatu „Jugoslovenskoj kinoteci“ za  doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture, „Kapija Zvornika“ specijalnom gostu Lazaru Ristovskom za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti i „Pečat kneza Pavla“ Željku Mirkoviću za promociju domaćeg dokumentarnog filma. Reditelju filma „Pijavice“ Draganu Marinkoviću uručen je simbol festivala „Filmska klapa“.

„Lik kneza Pavla“ uručila je Mitrić-Štifanić koji je u ime Jugoslovenske kinoteke primio upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

Erdeljanović istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo da u godini kad obilježavaju 70 godina postojanja dobiju ovakvo priznanje.

„Jugoslovenska kinoteka je jedna od 10 najvećih svjetskih filmskih arhiva i ubedljivo smo najveći arhiv na ovom našem području. Cilj nam je širenje filmske kulture i edukacija, jer mi, između ostalog, čuvamo filmove i svih naroda i svih Jugoslavija.“

„Pečat kneza Pavla“ dodijeljen jhe Željku Mirkoviću za dokumentarni film „Teslin narod“ koji je nominovan za nagradu Oskar za dugometražni dokumentarni film.

Mirkoviću će nagrada biti naknadno uručena, jer je odsutan zbog projekcije filma u SAD-u, ali se on u video poruci zahvalio istakavši da mu je to velika čast.

„Nadam se da će vam se film dopasti – rekao je Mirković koji je poručio da su najveće bogatstvo jednog naroda ljudi i znanje.

Gradonačelnik Stevanović je specijalnom gostu Ristovskom uručio skulpturu „Kapija Zvornika“, rad akademske slikarske Biljane Grbić.

Ristovski je rekao da mu je drago što  je toliko uradio za sve ove godine i što to neko vrednuje na ovaj način.

„Ja sam kao glumac snimio preko 80 filmova, režirao dva filma, kao producent sam napravio 18 filmova. Hvala vam puno  na tome što ceniti ono što sam uradio, trudiću se da i dalje radim svom svojom snagom i intuicijom, jer umetnik mora više da barata tim oblastima kao što su intuicija i nadahnuće, a ne nekim drugim.“

Marinkoviću je „Filmsku klapu“ uručio direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Marinković je napomenuo da su njegova četiri igrana filma rađena po delima velikih srpskih pisaca- po Radoju Domanoviću, Svetislavu Basari, Miloradu Paviću i Davidu Albahariju, ocijenivši da je to jedna od jako bitnih stvari za nacionalni ponos i nacionalno održanje.

Na svečanosti povodom početka Festivala Mitrić-Štifanić je direktoru Doma omladine Đorđu Deuriću uručila „Filmsku klapu“ kao simbol festivala i simbol uspešne saradnje.