Великани српског филма данас у Зворнику-пријем код градоначелика

11.11.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић уприличио је пријем за једног од најпознатијих српских глумаца данашњице Лазара Ристовског, еминентног редитеља Драгана Маринковића и директор 13. Међународног фестивала „Први кадар“ Витомира Митрића.

У опуштеној атмосфери и срдачном разговору највише су говорили о Фестивалу, престижној манифестацији која их је довела у наш град.

Градоначелник је поручио да је важно да се овакве манифестације дешавају у нашем граду.

„У свеопштој поплави разних шунд дешавања важно је да наши суграђани, нарочито млади, виде гдје су праве вриједности и шта треба у животу да их занима. Ја сам захвалан „Првом кадру“ прије свега на едукацији наших младих суграђана, јер Фестивал има и радионице гдје младе Зворничане уче познати режисери и људи који праве филмове. Неколико кратких филмова већ су направили наши млади суграђани, а ми смо нешто раније на поклон добили један филм о нашем граду који је радио проф. Драган Елчић. Ово је један лијеп догађај и један путоказ да се људи окрећу истинским вриједностима, да се што више нас окупља око оваквих идеја и да све више новца усмјеравамо на страну културе, умјетности, па ево и филмске.“

Ристовски је истакао да су Фестивали управо и мјеста за промоцију младих аутора.

„Овакви фестивали су места где млади људи, у ствари, почињу свој уметнички живот и зато су врло важни. Увек за организовање фестивала недостаје новца и апелујем и на градоначелника Зворника и све оне који могу финансијски да помогну овакве фестивале да то и учине, јер се те паре увек вишеструко врате, а народ без културе није народ.“

Ристовски је напоменуо да је први пут на фестивалу „Први кадар“, додавши да је обавештен да Фестивал постоји толике године, о концепцији, о вези између Зворника и Источног Сарајева, те да су са радошћу дошли и он и режисер Драган Маринковић са филмом „Пијавице“ којим ће Фестивал бити отворен.

Маринковић је говорећи о филму „Пијавице“ рекао да је то једна врста политичког трилера који се дешава са краја 20 века у Србији, а један део је снимљен и у Хрватској.

„У филму се ради о једном човеку који је радио за службу државне безбедности и то првенствено из патриотских разлога, а онда је донео одлуку да жели да се посвети свом уметничком животу и како је то било јако тешко, онда је хтео да побегне некуда у свет, али служба га не пушта.“

Домаћини овогодишњег Фестивала су градови Зворник и Источно Сарајево. Фестивал ће свечано бити отворен вечерас у нашем граду премијерним приказивањем за Републику Српску играног филма „Пијавице“ који је режирао Маринковић, док је Ристовски продуцент филма и игра једну од главних улога. Ристовски и Маринковић вечерас ће присуствовати отварању и премијери. Ристовском ће на отварању бити додијељено значајно признање Фестивала „Капија Зворника“ за допринос развоју Фестивала и филмске умјетности.