Održana stručna obuka za pružanje usluga finansijskog savjetovanja i obrazovanja građana

Zvornik, 11.11.2019.

 Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa kancelarijama Ombudsmena za bankarski sistem u sastavu Agencija za bankarstvo RS i FBiH (ABRS i FBA) održala je u Sarajevu okrugli sto o važnosti savjetovanja i finansijske obuke iz perspektive ombudsmena i finansijskih savjetnika.

„Kancelarija Ombudsmena kontinuirano radi na unapređenju finansijskog znanja korisnika finansijskih usluga. Izuzetno smo zadovoljni do sada održanim edukacijama u Tesliću, Bijeljini i Zvorniku. U planu su edukacije među srednjoškolcima u drugim opštinama gdje se provodi ovaj Projekat “dodao je Vladimir Rudić, ombudsmen za finansijski sektor Republike Srpske.

Kroz dvodnevnu obuku 25 predstavnika lokalne zajednice upoznali su sa karakteristikama i načinima rješavanja najčešćih problema klijenata u pravnom i finansijskom segmentu. Istovremeno, kroz predavanje su im pružena osnovna znanja i vještine komuniciranja sa javnošću, o kreiranju medijskih poruka i njihovom plasiranju.

Okrugli sto dio je aktivnosti projekta „Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini“ koji provode Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini. Ističući potrebu i značaj obrazovanja građana, kancelarije Ombudsmena u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, u saradnji sa IFC-om, i dalje će raditi na finansijskoj edukaciji, kako građana tako i službenika zaduženih za njihovo savjetovanje.