Међународни филмски фестивал „Први кадар“- богат филмски и едукативни програм

07.11.2019. године 

У периоду од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву биће одржан 13. Међународни филмски фестивал „Први кадар“. Фестивал ће свечано бити отворен у Дому омладине у Зворнику у понедељак, 11. новембра, у 19:00 часова премијерним приказивањем у Републици Српској филма „Пијавице“, уз присуство продуцента и глумца Лазара Ристовског и редитеља Драгана Маринковића.

Поводом предстојећег Фестивала данас је одржана конференција за новинаре на којој су говорили начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић, директор Дома омладине Ђорђе Деурић и умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић.

Стефановић је у име градоначелника зажелио добродошлицу учесницима и успјешне фестивалске дане у Зворнику.

„Град Зворник је од прошле године поред Источног Сарајева домаћин овог фестивала и нама је изузетна част и задовољство што на овај начин можемо да пружимо подршку развоју културе у граду и шире. Од 11. до 13. новембра бићемо домаћини бројним гостима из региона, а наши грађани имаће прилику да погледају разна филмска остварења, као и премијере неких филмова у Републици Српској. Такође ће имати прилику да уче о филму и да се друже са филмским ствараоцима.“

Деурић је  истакао да је Зворник поново домаћин једног престижног фестивала и да овим показујемо да је Зворник регионални културни центар.

„У Дому омладине у току три дана средњошколци и основци ће имати прилику да погледају нека остварења која нису имали прилику да виде нити у биоскопу нити на телевизији и ово је начин да скренемо пажњу младима да нису само блокбастери филмови, него да је филмска умјетност нешто сасвим друго. и управо, једна од радионица која ће бити организована на Фестивалу биће посвећена садашњем проблему који као друштво имамо, а то су мобилни телефони, односно интернет и виртуелни свијет који нам се намеће као стваран. Имаћемо и три вечерње пројекције и ја овом приликом позивам грађане да пропрате богат програм. Градска управа Зворник обезбиједила је бесплатан улаз, али уз посједовање карата које се могу преузети на билетарници Дома омладине сваког дана.“

Митрић-Штифанић се захвалила градоначелнику, његовим сарадницима и директору Дома омладине истакавши да је врло значајно што су прошле године добили подршку Града Зворника да заједнички раде на важној мисији филма, а то је на децентрализацији културе и филмске умјетности.

„Оно што већ 13 година овај фестивал издваја од осталих у Републици Српској јесте та мисија филма, јесте едукација филмске публике, младих стваралаца, али и богат такмичарски и пратећи програм фестивала. Ове године у фокусу је човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана.“

Митрић-Штифанић је најавила да ће првог дана средњошколци имати прилику да виде најбоља остварења студентских документарних и кратких играних филмова.

„Овогодишњи програм фестивала је богат у свим сегментима, како у такмичарском  и пратећом програму, тако и у едукативним програмима. Биће приказана 33 филма из 16 земаља у пет такмичарских фестивалских селекција и то „У фокусу“ – Међународна селекција документарних филмова, „Екс ЈУ у фокусу“- Регионална селекција документарних филмова са екс ЈУ простора, „Кратке приче“- Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, „Кључ за филм“- Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и „Нови погледи“- Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета. Од филмова који ће бити приказани два су номинована за награду Оскар у категорији дугометражни документарни филм, а код кратких документарних филмова један је сврстан међу 10 најбољих у цијелом свијету.“

У пратећем програму фестивала, истакла је Митрић-Штифанић, поред филма „Пијавице“ публика у Зворнику ће имати прилику да премијерно види и култни домаћи филм „Ајвар“ редитељке Ане Марије Роси.

„Поред ових пројекција интересантан је и програм „Вече лауреата“. Овогододишњи лауреат је Југословенска кинотека и поводом 70 година од оснивања ове установе Фестивал је донео одлуку да се главна фестивалска награда, признање „Лик кнеза Павла“, додијели Кинотеци. Једно вече ће бити посвећено филмовима који су настали на територији БиХ до 1949. године са посебним акцентом на филмове који су настали у Зворнику и који су везани за ријеку Дрину. Радимо пуно и на едукацији младе филмске публике кроз организоване пројекције филмова и кроз мастер клас предавања од којих ће два бити у Зворнику, а једно у Источном Сарајеву уз приказивање историјског документарног филма проф. Драгана Елчића. Посебан сегмент Фестивала су промоције књига из области филмске умјетности. Биће промовисане четири књиге од којих у Зворнику двије  „Дуго и нетремице-поглед на ликове у документарном филму“ аутора Владимира Шојата и „Филмски знакови : Велимир Бата Живојиновић“ Божидара Зечевића. За најмлађе у оквиру Кидс фест програма биће приказан избор најбољих свјетских кратких анимираних филмова, као и анимирани филмови које су направили полазници Филмске школе „Првог кадра“ прошле године у Зворнику.“

Филмови ће се такмичити за награде „Печат кнеза Павла“ у свим категоријама, „Филмска клапа“ у студентским категоријама, као и за главну фестивалски награду -Гран при „Стећак кнеза Павла“. Митрић-Штифанић  је подсјетила да су прошле године у договору са Градском управом Зворник донијели одлуку да се уведе још једна награда, а то је за најбољу режију и она носи назив „Капија Зворника“.

Фестивалски жири ће радити у саставу: предсједник жирија професор Драган Елчић, редитељ (Декан Академије уметности Београд), Срђан Савић, филмски критичар (Директор Филмских сусрета Ниш) и Бранко Лазић, редитељ (уредник документарног програма РТРС-а).

Фестивал ће бити затворен у Источном Сарајеву свечаном додјелом награда и премијерним приказивањем у Источном Сарајеву играног филма „Пијавице“.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске. Манифестацију су подржали: Град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка. Медијски покровитељи су: Радио телевизија Републике Српске и Новинска агенција Срна.