Свјетски дан штедње обиљежен у Зворнику

31.10.2019. године

Омбудсман за банкарски систем Републике Српске Владимир Рудић, поводом 31. октобра, Свјетског дана штедње, одржао је у згради Градске управе предавање за ученике Средње стручне школе „Петар Кочић“ из Зворника о основним финансијским производима и основним правима корисника финансијских услуга.

Рудић је рекао да су теме предавања оно што ће ученицима у животном периоду који им предстоји бити од користи.

„Говорили смо им о њиховим основним правима, о транспарентности приликом пружања финансијских услуга, о праву да буду правовремено информисани о условима свих банкарских послова и послова других пружалаца финансијских услуга, као и о њиховом праву да одустану од закључених уговора. Представили смо им и основне, али и најзаступљеније финансијске производе у банкарском и финансијском систему у Републици Српској.“

Предсједник Савјета ученика СШЦ „Петар Кочић“ Кристина Тодоровић захвалила се  Градској управи јер је препознала труд и рад Савјета ученика.

„Драго нам је што присуствујемо оваквим догађајима, то нас подстиче да радимо много више и да учествујемо у различитим активностима. Овакве манифестације проширују нам видике који ће нам бити о користи у даљем школовању.“

Градска управа града Зворника учествује у свим пројектима који имају за циљ образовање грађана Зворника, а посебно када је ријеч о младима, истакао је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

„Младим људима су неопходне додатне информације без обзира о којој сфери живота говоримо. Финансијска област је можда и најважнија сада када ће многи од њих завршити средњу школу и отићи да студирају у други град, када ће морати сами да распоређују новац који имају и тако да задовоље све своје потребе,“ рекао је Стевановић.

Предавање је дио пројекта „Микрофинансије у Босни и Херцеговини“, који има за циљ јачање услуге финансијског савјетовања грађана БиХ и уједно ширење финансијске писмености.

Пројекат проводи IFC, чланица Групације Свјетске банке, уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.