Предавање за представнике Црвеног крста регије Бирач о значају јавног наступа

24.10.2019. године

У просторијама Градске организације Црвеног крста Зворник одржано је предавање на тему „Улога и значај јавног наступа у раду Црвеног крста Републике Српске“ које је организовао Координациони одбор Црвеног крста регије Бирач. Предавач, Владимир Баровић, професор на  Одсјеку за медијске студије на Филозофском факултету у Новом Саду и на катедри за новинарство Филозофског факултета у Источном Сарајеву,  истакао је да људи који су запослени у Црвеном крсту, као и активисти и волонтери  треба да имају контакт са медијима.

Предавање коме су присуствовали представници општинских организација ЦК са регије Бирач, било је интерактивно, са размјеном идеја и искустава, кроз које је проф. др Баровић присутнима пренио основне смјернице о наступу у медијима.

„Треба да знамо како да јавно наступамо, како да се обраћамо медијима и како да на најбољи  начин представимо оно што радимо, а радимо у мисији хуманости, у мисији мира и у свим оним мисијама које ЦК има као једина призната и верификована међународна организација на глобалном нивоу. Оно што је најбитније што треба да знају код медијског наступа  је да треба да буду искрени, отворени, срдачни, да не треба да говоре о ономе о чему не знају довољно и да увек треба да нађу време за медије, али на првом месту морамо промовисати нашу организацију и наше активности које имамо, морамо заштити све оне постулате које Црвени крст чине оним што јесте и то је она главна порука.“

Он је рекао да је 21 вијек дефинитивно вијек медија, те да у времену медијског убрзања, нажалост, оно што није представљено у медијима и што медији нису пренијели конзументима информација – читаоцима, гледаоцима и слушаоцима, као да се није догодило.

Према ријечима секретара Координационог одбора ЦК регије Бирач Дане Мићић јавно наступање је веома значајно, због чега је предавање и организовано.

„Ми у Црвеном крсту на најбољи начин треба да представимо наше активности широј јавности путем медија и кроз ово предавање могли смо чути како се односити према медијима, на шта да обратимо пажњу, како они који имају страх од наступа да га превазиђу и друге битне смјернице.“

Баровић је дугогодишњи волонтер ЦК-а, а на Филозофском факултету у Новом Саду је секретар Основне организације ЦК.