Регистрован први смјештај по принципу „стан на дан“

21.10.2019. године

 

У просторијама Туристичке организације Зворник директор Славица Андрић и Наташа Јевтић, власник виле „Јана“, потписале су Уговор о посредовању у пружању услуга.  То је први корак у процесу регистрације апартмана за издавање који ће пословати по принципу „стан на дан“.

Градска управа Зворник пружа подстрек власницима приватног смјештаја да се региструју тако што је скупштинском Одлуком о боравишној такси коју су власници дужни да плаћају, утврђено да власници приватног смјештаја плаћају паушал у симболичном износу од 15 КМ по пријављеном кревету на годишњем нивоу. Такође, Градска управа им излази у сусрет и што се тиче поступка категоризације објеката који ће бити бесплатан.

Јевтићева сматра да ће им издавање на дан, као и сама регистрација за коју је напоменула да је једноставна, омогућити лакше и боље функционисање, улазак у легалне токове, као и промоцију преко Туристичке организације.

Према ријечима Андрићеве ово је први потписани уговор ове врсте. Регистрација доприноси повећању смјештајних капацитета, власници станова легализују своју понуду, плаћају боравишну таксу, воде статистичке податке кроз књигу домаћих и књигу страних гостију.

„Све више туриста тражи смјештај који није хотелски, а најам кућа, апартмана и соба је тренд који није заобишао ни Зворник. Уговор који смо потписали у прошлој седмици, први је ове врсте и овим путем желим да позовем сва физичка лица која имају собе, апартмане или куће да дођу у Туристичку организацију, потпишу уговор, а сљедећи корак је да власник иде у АПИФ ради издавања Потврде о регистрацији којом се одобрава обављање дјелатности. Даље се улази у поступак за категоризацију, а захтјев се подноси у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности у Градској управи, након чега Комисија за категоризацију утврђује категорију објеката.“

У 2018. години на територији града Зворника евидентирано је 13.975 туристичких ноћења, што је скоро двоструко више него у 2017. години. У првих шест мјесеци ове године остварен је број ноћења за 40 посто више него у првих шест мјесеци прошле године.