У ОШ „Десанка Максимовић“ изведена показна вјежба „Дјеловање у случају елементарних непогода“

04.10.2019. године

У Основној школи „Десанка Максимовић“ Челопек изведена је показна вјежба под називом „Дјеловање у случају елементарних непогода“ која је завршна активност у пројекту ове школе, организације „Ворлд вижн“ (World vision)  и Цивилне заштите Републике Српске.

У реализацији вјежбе учествовали су градске службе ватрогасне јединице и Цивилне заштите, Градска организација Црвеног крста и Полицијска управа Зворник.

Свето Ђурђевић из „Ворлд вижна“ истакао је да ова организација дужи низ година, заједно са својим партнерима, ради на јачању безбједности школа.

„Ради се о неколико врста активности, прије свега радимо израду планске документације која се тиче идентификације ризика, потом смањење ризика у школама, те плана заштите и спашавања, односно евакуације у кризним ситуацијама.“

Директор школе Сања Танацковић напоменула је да је коначни резултат цијелог пројекта израда два документа који су од великог значаја за школу а то су „Процјена ризика од катастрофа и „План заштите и спашавања од елементарних непогода и других несрећа“.

Саша Илић, замјеник старјешине у Служби ватрогасне јединице града Зворника, истакао је да су током вјежбе спроведене све активности предвиђене Планом.

„Прво смо извршили евакуацију око 250 дјеце и радника из ове школе на школско игралиште. У вјежби је учествовало 20 ватрогасаца са два навална возила и извели смо гашење пожара, евакуацију повређених и искакање на искочни јастук. Данас су били ангажовани и омладина и подмладак зворничког Црвеног крста који су показали како указати помоћ повређенима.“

Дејан Галић, самостални стручни сарадник за мјере заштите и спашавања у Служби цивилне заштите Зворник, истакао је да је кроз вјежбу демонстрирано све оно што је неопходно да се уради да би на што бољи начин обезбиједили ученике и раднике школе у случају елементарних непогода и других несрећа. Он је нагласио да је циљ вјежбе да се подигне ниво знања и радника и ученика, а уједно да се провјери спремност и способност свих релевантних институција у циљу безбједне заштите и спашавања дјеце и запослених у школи.