Посјета Ратку Лазаревићу-прича из пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“

03.10.2019. године

У оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“ који је реализован од 2017. до 2019. године, осам корисника са територије града Зворника добили су средства за обављање пољопоривредне и занатске дјелатности, у зависности од тога за шта су исказали интересовање.

Пројекат је финансирала Европска унија, а суфинансирале партнерске општине, међу којима и Зворник, и „Ворлд вижн“ (World vision) Аустрија. Релизатори пројекта „Ворлд вижн“ у партнерству са Организацијом ампутираца Републике Српске УДАС, наставили су да посјећују кориснике и да преносе њихове приче. Једна од посјета била је код Ратка Лазаревића из Роћевића коме су прошле године испоручени два тракторска прикључка, приколица и фреза.

Ратко је 1995. године изгубио ногу када се, сакупљајући дрва за огрев у шуми, оклизнуо и пао на мину. Иако је било веома тешко, смогао је снаге и са сином наставио градити на ономе што је имао пре несреће. Данас у домаћинству Лазаревића живе четири генерације. Ратко је поносан на свог унука Радислава, ветеринарског техничара, који са супругом Драганом и ћеркицом Нађом живи у заједничком домаћинству и сада води пољопривредно газдинство и тако осигурава приход цијелој породици.  Донација коју су добили кроз пројекат олакшава им производњу сточне хране за тов оваца и свиња, што је главно занимање породице.

У оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“ пружа се економска и социјална подршка за више од 200 жртава мина и њихових породица у 11 општина угрожених минама у БиХ.