Одржана 28. редовна сједница Скупштине града

29.08.2019. године

Данас је одржана 28. редовна сједница Скупштине града Зворника на којој су одборници  једногласно донијели Одлуку о усвајању Плана капиталних инвестиција града Зворника за период 2019-2021. година. План је усклађен са Стратегијом интегрисаног развоја града Зворника за период 2018-2027. година, Планом буџета Града Зворника за 2019. годину и финансијским процјенама за наредне двије године.

Одборници су били једногласни и приликом усвајања Извјештаја о извршењу буџета града за период 1. јануар – 30. јун 2019. године. Укупна буџетска средства, примици/приливи и неискориштена средства по основу обвезница из претходних година за првих шест мјесеци 2019. године извршена су са 11.669.093 КМ, а расходи и издаци у износу од 11.626.750 KM.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић рекао је да је План капиталних инвестиција значајан документ, те да се пројекти односе на капиталне инвестиције у саобраћајну и комуналну инфраструктуру, заштиту животне средине, културу, спорт, образовање, здравство и остало.

„Неки од пројеката су изградња новог блока болнице, реконструкција Моста краља Александра Првог Карађорђевића, реконструкција Дома здравља, наставак реконструкције градских улица, регулација ријека Сапне, Хоче, Дрине. Укупна вриједност пројеката је 70.500.000 КМ од чега ће, по динамичком плану, око 10.000.000 КМ бити реализовано ове године,  а остало током наредне двије године. Ради се о значајним пројектима који ће допринјети стварању још бољих услова за живот у нашем граду.“

Говорећи о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, замјеник градоначелника је напоменуо да је први дио године увијек тежи са становишта остваривања прихода.

„Буџет је извршен са око 45 посто и задовољни смо, а ако се има у виду да је остваривање прихода у другом дијелу године увијек боље, онда је за очекивати да буџет буде извршен у складу са планом за ову годину.“

На данашњој сједници једногласно је усвојена и Информација о оснивању предузетничких радњи на подручју града Зворника у 2019. години у којој је наведено да су од почетка године основане 93 предузетничке радње, а престале су са радом 54. На територији града Зворника послује 830 предузетничких  радњи, односно за 39 више у односу на 2018. годину, тако да је настављен тренд повећања броја радњи.

Одборници су донијели и Одлуку о именовању Савјета плана за праћење  израде измјене дијела Регулационог плана ужег урбаног подручја града Зворника.

Усвојена је и Информација о стању криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју града Зворника за првих шест мјесеци ове године. У Информацији је наведено да се стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће. Број кривичних дјела је у поређењу са истим периодом прошле године смањен, као и број прекршаја из области јавног реда и мира, док је број кривичних дјела против безбједности јавног саобраћаја повећан.

Разматрана је и једногласно усвојена Информација о стипендирању студената из буџета града Зворник у школској 2018/2019. години. У информацији је наведено да се из градског буџета стипендира 227 студента за шта је одобрено укупно 182.800 КМ.

Одборници су разријешили досадашњег предсједника Одбора за кодекс понашања Вехида Кадрића и за новог именовали Салиха Хрустановића, те разријешили в.д. секретара ГИК Силвану Марковић и до окончања поступка јавне конкуренције за в. д. секретара именовали Вукашина Николића.

На сједници је саопштено и да је Централна изборна комисија БиХ доставила одлуку  о престанку мандата одборника Вехида Кадрића /СДП БиХ/ и одлуку о додјели одобрничког мандата Салиху Хрустановићу, сљедећем квалификованом кандидату са листе истог политичког субјекта.