Прослављена слава града Зворника

09.08.2019. године

Служењем вечерње службе у цркви Светог Јована Крститеља, свечаном литијом кроз град и ломљењем славског колача на платоу испред „Касине“, обиљежена је слава града Зворника Света Петка Трнова.

Свечану литију са иконом Свете Петке Трнове предводило је локално свештенство и градоначелник Зворника Зоран Стевановић, а у њој су учествовалио бројни Зворничани. Литија је застала код Споменика за погинуле борце Војске Републике Српске гдје је градоначелник Стевановић са својим замјеником Бојаном Ивановићем полижио вијенац након што је служен помен.

Градоначелник је славски колач сломио са свештенством, грађанима и гостима.

Честитајући суграђанима славу са жељом да живе боље и да заједно, у слози, градимо свој град и Републику Српску, он је поручио:

„Као и све породице за дан своје славе и ми се бавимо собом, сјећамо се наших предака, сјећамо се људи који су живот дали за слободу на овим просторима. Боримо се да наша породица живи боље, да стварамо услове да чланови наше породице, наши суграђани остају овдје, да живимо баш као сложна продица, да се волимо и поштујемо, да градимо свој дом, свој град, своју Републику Српску. Сабирају се на дан славе и резултати и праве се планови за идућу годину и наредне године. Чека нас озбиљан период изградње и доградње нашег града, чека нас период када ћемо добити нову болницу, завршити реконструкцију моста, реконструисати још улица у нашем граду и завршити оно што нам још недостаје. Идемо напријед, са слогом, поштовањем, уважавањем, стваралачком енергијом која постоји у сваком од нас. Дајте себе своме граду, дајте своје идеје, размишљања, дајте ваш допринос да се овдје живи боље, остане и опстане и само тако можемо напријед. То су људи у овом граду препознали на вријеме, у овом граду нема политичких несугласица, ријетка смо средина гдје је то тако и тако ће бити и даље.“

Протојереј ставрофор Видоје Лукић је, с благословом његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, градоначелнику и грађанима Зворника честитао крсну славу Свету Петку Трнову-заштитницу града.

„Света Петка је наша заједничка слава, треба да живимо као породица, окупљени у љубави, да се радујемо сваком помаку и напретку у нашем граду, а видимо да нам је сваке године све љепше и љепше, има нас много више у литији, у овом чину прославе, љепше су нам улице, град, саграђен је и нови храм, све добротом наших градских власти и сваке добре и честите душе. Света Петка Трнова вјековима се славила и прослављала у овом граду као његова заштитница. И данас нас је позвала и призвала  да се окупимо и заједно прославимо славу. Преносим вам благослов и поздраве владике Фотија са жељом да још дуго година заједно славимо.“

Крсну славу градоначелнику и грађанима честитали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те градоначелници и начелници сусједних градова и општина.

Обиљежавању крсне славе Свете Петке Трнове присутвовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драгољуб Рељић, посланици у Представничком дому парламента БиХ и Народне скупштине Републике Српске, градоначелници и начелници сусједних градова и општина, бројни гости и грађани Зворника.