„Zvorničko ljeto“ – održani koncert benda „Lejdi Di“ i Guslarsko veče

08.08.2019. godine

Na „Zvorničkom ljetu 2019“ na programu pretposljednjeg dana bili su večernji koncert benda „Lejdi Di“ iz Banjaluke i Guslarsko veče.

Ovaj bend postoji od 2007. godine, broji pet članova i sviraju domaći i strani pop-rok, kao i autorske pjesme.

„Ono što će publika u Zvorniku čuti jesu pjesme Tine Tarner, Blondi, „Psihomodo popa“, „EKV-a“, „Riblje čorbe“, „Van goga“, „Bebi dol“ i druge. Šareno je, ali se može povezati sve u jednu priču. Karakteriše nas sjajna energija, mnogo đuskanja i nekako sve pršti na sve strane i često uspijevamo da to prenesemo na publiku – rekla je pjevačica Dijana Josipović.

Ona je napomenula da je prezadovoljna tehničkom realizacijom koja je obezbijeđena na koncertu, što je, kako je istakla, njima kao izvođačima najbitnije.

S obzirom da je dio svog života provela u Zvorniku gdje joj i danas žive roditelji, Josipović je rekla da joj mnogo znači što nastupa na „Zvorničkom ljetu“, te da su joj emocije posebne, na ivici euforije i melanholije.

„Dobro je što se na manifestaciji izvođači žanrovski razlikuju, pa se razlikuje i publika i apsolutno može da se zadovolji svačiji ukus.“

I sve što je Josipović rekla, predstavljajući bend, pokazali su i na bini na gradskoj plaži u Zvorniku gdje je publika imala priliku da uživa u njihovom nastupu, zajedno sa bendom pjevaju i igraju.

U okviru šestog dana „Zvorničkog ljeta“ u Domu omladine održano je „Guslarsko veče“ na kome su nastupili guslari iz Istočnog Starog Grada, Bijeljine, Obrenovca i Zvornika, dok je voditelj programa bio književnik Ljutomir Rundić Romanijski.

Zvornički guslar Boško Golijanin rekao je da je ovaj događaj već nekoliko godina uvršten u program tradicionalne zvorničke manifestacije i da je to značajno jer se na taj način čuva od zaborava ovaj instrument.

„Ovom prilikom se moram zahvaliti Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom, ne samo zbog toga što smo dio „Zvorničkog ljeta“, nego i zato što nam pružaju podršku u organizovanju guslarskih večeri u toku godine, a mi na taj način njegujemo epsku poeziju, tradiciju i promovišemo gusle

koje su naša kulturna baština i najstariji nacionalni instrument kod Srba.“