„Зворничко љето“ – одржани концерт бенда „Лејди Ди“ и Гусларско вече

08.08.2019. године

На „Зворничком љету 2019“ на програму претпосљедњег дана били су вечерњи концерт бенда „Лејди Ди“ из Бањалуке и Гусларско вече.

Овај бенд постоји од 2007. године, броји пет чланова и свирају домаћи и страни поп-рок, као и ауторске пјесме.

„Оно што ће публика у Зворнику чути јесу пјесме Тине Тарнер, Блонди, „Психомодо попа“, „ЕКВ-а“, „Рибље чорбе“, „Ван гога“, „Беби дол“ и друге. Шарено је, али се може повезати све у једну причу. Карактерише нас сјајна енергија, много ђускања и некако све пршти на све стране и често успијевамо да то пренесемо на публику – рекла је пјевачица Дијана Јосиповић.

Она је напоменула да је презадовољна техничком реализацијом која је обезбијеђена на концерту, што је, како је истакла, њима као извођачима најбитније.

С обзиром да је дио свог живота провела у Зворнику гдје јој и данас живе родитељи, Јосиповић је рекла да јој много значи што наступа на „Зворничком љету“, те да су јој емоције посебне, на ивици еуфорије и меланхолије.

„Добро је што се на манифестацији извођачи жанровски разликују, па се разликује и публика и апсолутно може да се задовољи свачији укус.“

И све што је Јосиповић рекла, представљајући бенд, показали су и на бини на градској плажи у Зворнику гдје је публика имала прилику да ужива у њиховом наступу, заједно са бендом пјевају и играју.

У оквиру шестог дана „Зворничког љета“ у Дому омладине одржано је „Гусларско вече“ на коме су наступили гуслари из Источног Старог Града, Бијељине, Обреновца и Зворника, док је водитељ програма био књижевник Љутомир Рундић Романијски.

Зворнички гуслар Бошко Голијанин рекао је да је овај догађај већ неколико година уврштен у програм традиционалне зворничке манифестације и да је то значајно јер се на тај начин чува од заборава овај инструмент.

„Овом приликом се морам захвалити Градској управи на челу са градоначелником, не само због тога што смо дио „Зворничког љета“, него и зато што нам пружају подршку у организовању гусларских вечери у току године, а ми на тај начин његујемо епску поезију, традицију и промовишемо гусле

које су наша културна баштина и најстарији национални инструмент код Срба.“