Потписан уговор са извођачем за реконструкцију моста

30.07.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић потписао је данас Уговор за извођење радова на реконструкцији Моста краља Александра Првог Карађорђевића са Мирославом Лазаревићем, директором зворничке „Еникон-градње“ д.о.о. која је, као најповољнији понуђач, изабрана за извођача радова.

Градоначелник је изразио захвалност Влади Републике Србије која је издвојила намјенска донаторска средства у износу од 600.000 евра за реконструкцију моста. Он је оцијенио да је данас важан дан, те да ће важнији бити само онај када се поново успостави пјешачки саобраћај на реконструисаном мосту.

– Ова средства, нажалост, дуго чекају неискориштена, пошто се ради о једном, са административне стране посматрано, специфичном и компликованом послу. Потрошили смо неко вријеме борећи се да добијемо грађевинску дозволу, али тиме ови проблеми нису ријешени, ми треба и да добијемо сагласност надлежних за обуставу пјешачког саобраћаја како би радови били завршени у рекордном року. Уговором и нашим тендером предвиђено је да трају годину, а ми очекујемо да послије три мјесеца буде отворен за пјешаке. Мислим да је ово први пут послије пола вијека да се приступа овако темељној реконструкцији и очекујемо да извођач радова заврши свој посао у рекордном року,  квалитетно и уз предвиђене цијене. Мост је жила куцавица за Зворник и Мали Зворник који нас спаја још од тридесетих година прошлог вијека, када је направљен. До завршетка радова очекујемо да ће заживјети и нови Споразум између Србије и БиХ којим ће бити омогућено да га са важећом путном исправом могу користити сви грађани Србије и БиХ, за разлику од садашњег стања када га могу прелазити само становници ова два града – рекао је градоначелник Зворника.

Потписивању уговора присуствовао је и предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић који је рекао да је данас срећан дан за све људе са обје стране Дрине. Он је, такође, упутио ријечи захвалности Влади Србије, као и предсједнику Александру Вучићу и његовом Кабинету, јер  помажу и друге пројекте на овим просторима.

– Дивно је што се ово дешава и једном и другом Зворнику и ми смо се увијек понашали као да је ово један град. Нас Дрина физички раздваја, али нас и спаја, а тако исто и овај мост који ће бити ускоро у новом руху. То је све показатељ наших све бољих односа и не сумњам да ће тако бити и убудуће – нагласио је Јевтић.

Лазаревић је напоменуо да радови треба да почну 12. августа, одмах након завршетка „Зворничког љета“.

– Минимално ће трајати три мјесеца током којих ће мост бити затворен за пјешаке. Након тога ће бити пуштен за пјешачки саобраћај, а ми ћемо наставити са преосталим радовима. Биће урађена  антикорозивна заштита комплетног моста, односно пјескарење и фарбање, замјена коловозне конструкције у цјелости, одводи оборинских вода и урађена расвјете – рекао је Лазаревић.