Завршена реализација пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“

25.07.2019. године

Пројекат „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ“ који је финансирала Европска унија, суфинансирале партнерске општине и градови, а имплементирали Ворлд вижн БиХ (World Vision) и Организација ампутираца УДАС Републике Српске и којим је било обухваћено осам корисника са територије града Зворника, званично је завршен.

У оквиру двогодишњег пројекта укупно 60 најугроженијих особа преживјелих од мина и њихове породице из 11 минама угрожених општина и градова у БиХ, међу којима је и Зворник, добили су социјалну и економску подршку као дио помоћи Европске уније њиховој пуној интеграцији у друштво.

Поред подршке предузетничком потенцијалу ових особа, пројекат је омогућио да се промовишу и њихови таленти и креативне способности, посебно кроз спорт и умјетност, организовањем турнира у сједећој одбојци и Ликовне колоније жртава мина и умјетника са инвалидитетом.

У сарадњи са центрима за ментално здравље и центрима за физикалну рехабилитацију у организоване су радионице о кључним изазовима у рехабилитацији жртава мина и коришћењу “пер“ (peer) подршке у опоравку од трауме.

У партнерству са Центром за уклањање мина БиХ, пројекат је развио Акциони план за помоћ жртвама мина у БиХ 2019-2025, који је тренутно једини документ који дефинише питања подршке жртвама мина за период до 2025. године.

За кориснике са територије града Зворника испоручена су три мотокултиватора, двије приколице, двије косачице, двије фрезе, два пластеника, те опрема за браварску радионицу и за пчеларство, у зависности од тога за шта су исказали интересовање.