Градоначелник уручио рјешења брачним паровима са проблемом стерилитета

Зворник, 08.07.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић уручио је за четири брачна пара са проблемом стерилитета рјешења о додјели новчаних средстава за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње. За ову намјену из буџета Града Зворника биће издвојено 20.000 КМ.

Градоначелник је истакао да је ово девета година како се из градског буџета издвајају средства са циљем да се помогне брачним паровима са територије града Зворника који имају  проблем стерилитета.

– Циљ нам је да подржимо све брачне парове који имају овај проблем и који у првом и другом покушају који покрива Фонд здравствене заштите нису успјешно окончали тај поступак. Ове године раније смо расписали Конкурс из разлога да не губимо вријеме. Сада су обухваћене четири породице, а има средстава за још једну тако да је Конкурс отворен све док се не појави још један брачни пар. То значи и да ће за ову намјену бити извдојено укупно 25.000 КМ. Дивим се снази, вољи и упорности ових брачних парова и знам кроз шта они све пролазе, колико то изискује новца, времена, колико је то љекарских анализа и прегледа, али истрајни су и прескачу све препреке како би се остварили у улози родитеља – рекао је градоначелник.

Он је подсјетио да се, поред суфинансирања једне процедуре вантјелесне оплодње, из буџета града Зворника  годишње издваја још око 70.000 КМ као подршка рађању нових суграђана и то за прво и друго рођено дијете када је мајка незапослена  (једнократно у износу од 200 КМ), као и за треће и четврто рођено дијете (једнократно у износу од 500 КМ).

– Желимо да помогнемо да се рађају дјеца на овом простору, а практично смо се у задњих десет година борили на свим нивоима како би поправљали услове живота дјеце, од реконструкције породилишта, до стипендија за наше студенте. Ми ћемо покушати да у овогодишњем буџету обезбједимо средства како би од 1. септембра омогућили да сви средњошколци који су уписани у два наша средњошколска центра имају бесплатну мјесечну карту, јер је за породице које живе удаљено од школа, а имају два или више средњошколаца, то велики издатак и проблем и мислим да ће то бити још један од наших подстицаја за бољи живот у нашем граду – најавио је градоначелник.

Брачни парови су се захвалили Градској управи и градоначелнику, јер им помажу да остваре свој највећи циљ, а то је да постану родитељи.

Од 2011. до 2018. године за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње из градског буџета издвојено је 175.000 марака, обухваћено је 39 брачних парова, а по овом пројекту рођено је 14 беба.