Засиједао Градски штаб цивилне заштите за ванредне ситуације

14.05.2019. године

Данас је засиједао Градски штаб цивилне заштите за ванредне ситуације на коме је констатовано да тренутно нема опасности од изливања ријека на простору града Зворника.

Градоначелник Зворника и командант Градског штаба Зоран Стевановић рекао је да су ријеке Сапна и Хоча у кориту, те да нису ни близу тачке изливиња.

– Ми смо након најава о повећаним падавинама предузели неке активности, између осталог стари мост у Мјесној заједници Улице забранили смо за саобраћај и практично се припремили за његово брзо демонтирање уколико се деси да запријети опасност од повећања нивоа ријеке Сапне. Као што је познато у току су радови на регулацији корита ријеке Сапне на потезу од њеног ушћа у Дрину до моста у мјесној заједници Цер и још увијек са радовима нисмо стигли до старог моста на Улицама који је предвиђен за рушење. Грађанима мјесне заједнице Улице који су користили стари мост поручио бих да га више не користе ни као пјешачки јер је око њега опкопано тако да би и за мањи пораст ријеке Сапне могли доћи у непотребну опасност. Изграђен је нови мост и нема разлога да се користи стари. На ријеци Хочи радимо на исправљању неколико кривина. Очекујемо да до краја дана дође до престанка падавина тако да мислим да је град Зворник у овом тренутку безбједан што се тиче опасности од поплава – рекао је градоначелник.

Начелник Службе цивилне заштите града Зврника и начелник Градског штаба Рајко Јурошевић нагласио је да је Служба цивилне заштите у приправности већ неколико дана, те да је сво људство мобилисано. Уведено је 24-творо часовно дежурство, а број телефона за пријаве проблема је 056/210-853.

– Ми смо доста тога предузели као превентивне мјере након најаве Хидрометеоролошког завода и Републичке управе Цивилне заштите да ће доћи до већих падавина и повећане могућности од поплава. Поред активности код старог моста на Улицама ми смо превентивно очистили неколико рукаваца и извршили додатно насипање обале Сапне у дијеловима гдје се раније изливала. Такође, код моста на ријеци Хоча у насељу Каракај-Глумина дежура машина, као и поред моста на Улицама. У најкритичнијем насељу Митровићи поред ријеке Хоче оставили смо пумпу за црпљење воде, док су још двије пумпе у приправности, али сви показатељи говоре да је већина опасности прошла. У наредном периоду не очекујемо додатке проблеме, тренутна попуњеност корита Хоче је 30 посто, Сапне 40, док је проток ријеке Дрине око 500 метара кубних у секунди, тако да и ако дође до непредвиђених падавима ови водотоци ће моћи да их апсорбују у одређеном периоду – рекао је Јурошевић

Јурошевић је нагласио да зворничка Служба цивилне заштите има изузетну сарадњу са Службом цивилне заштите сусједне Сапне истакавши да је јако битна рана дојава уколико дође до наглог нивоа ријека у горњим водотоцима.