Otvorena Izložba  radova umjetnika sa i bez invaliditeta

21.03.2019. godine

U Domu omladine danas je otvorena Izložba radova 20 umjetnika sa i bez invaliditeta nastalih na likovnoj koloniji „Govorimo o sposobnostima!”, koja je avgustu 2018. godine organizovana u Banjaluci. Izložba je realizovana u okviru projekta „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” koji provode Nevladina organizacija „Vorld vižn“ /World Vision/ u partnerstvu s Organizacijom amputiraca Republike Srpske „UDAS“.

Amir Mujanović ispred „Vorld Vižna“ istakao je da je cilj projekta socio-ekonomsko osnaživanje i integracija žrtava mina i njihovih porodica u 11 minama ugroženih opština u BiH, među kojima je i Zvornik.

– Naši primarni korisnici su žrtve mina iz 11 opština, u jednom dijelu projekta bavimo se ekonomskim osnaživanjem žrtava mina kroz nabavku alata i opreme  za započinjanje njihovih malih biznisa, najčešće u domenu poljoprivredne proizvodnje, obezbjeđujemo im treninge i pružamo konsultantku podršku u toku razvoja njihovih biznisa. U drugom dijelu projekta bavimo se više socijalnom integracijom kroz organizaciju sportskih i kulturnih događaja i rada na promociji i unapređenju servisa podrške u lokalnim zajednicama. Ovu izložbu radova  iskoristili smo za promociju prava i sposobnosti i kreativnih potencijala žrtava mina i osoba sa invaliditetom – rekao je Mujanović.

Željko Volaš, predsjednik UDAS-a, istakao je da su današnjom izložbom željeli da predstave i te kulturne događaje tako da i lokalne zajednice vide potencijale žrtava mina i osoba sa invaliditetom.

– Slike govore puno više nego što možemo rečima da kažemo i slike su glas tih ljudi koji su htjeli da šire pozitivnu energiju o osobama sa invaliditetom i žrtvama mina – naglasio je Volaš.

Biljana Milić i Dejan Galić, koordinatori projekta ispred Gradske uprave, rekli su da je u okviru projekta „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” sproveden niz aktivnosti, te da je izložba jedna od završnih.

– Do sada je pružena ekonomska podrška za šest žrtava mina sa područja grada Zvornika,a pored izložbe danas je u Zvorniku osnovana grupa uzajamne podrške žrtava mina /u Centru za mentalno zdravlje pri zvorničkom Domu zdravlja/. Na ovaj način je prepoznata ova kategorija ljudi-žrtve mina, do sada nismo nismo imali ovakvih projekata i ovo je jako značajno, naročito za Zvornik koji ima 199 žrtava mina – istakli su koordinatori ispred Gradske uprave Zvornik.

Projekat „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” finansira  Evropska unija, a sufinansiraju „Vorld vižn“ Austrija i partnerske opštine, uključujući i grad Zvornik.