Ivancov uručio sportsku opremu fudbalerima „Budućnosti“ u Pilici 

13.02.2019. godine

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov uručio je juče u Pilici  30 kompleta fudbalske opreme za mlade fudbalere lokalnog Fudbalskog kluba „Budućnost“.

Domaćin ovog događaja bio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, a prisustvovali su mu i pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Dragan Jaćimović, zamjenik Generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Rusije Jurij Jurijev,   zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, zlatni učesnik Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu Sergej Fokičev, članovi Olimpijskog komiteta Ruske Federacije, te poslanik u Narodnoj skupštini Repubike Srpske iz Pilice Obren Marković koji je i predsjednik FK „Budućnost“.

Ambasador je izrazio veliko zadovoljstvo što sa saradnicima uručuje sportsku opremu fudbalerima iz Pilice, istovremeno se zahvalivši Jaćimoviću, Stevanoviću i Markoviću na prisustvu ovoj ceremoniji.

– Ovo je jedna od važnih epizoda u prijateljstvu između Rusije i Republike Srpske i meni bi bilo drago da ima što više ovakvih manifestacija. Želim da istaknem da se ovo desilo u okviru Evropskog olimpijskog festivala mladih, to je manifestacija koja je zbližila i ujedinila sve narode – istakao je Ivancov.

Jaćimović se zahvalio ambasadoru Ivancovu, kao i gradonačelniku na podršci Fudbalskom klubu „Budućnost“.

– Ova pomoć fudbalerima „Budućnosti“ nastavak je saradnje između Vlade Republike Srpske i Ruske Federacije, u ovom slučaju u sportu. Vlada Republike Srpske je prošle godine dočekala šahiste iz Ruske Federacije, kao i rukometaše na turniru u Doboju i nadam se da će ova saradnja narednih godina biti podignuta na još viši nivo – rekao je Jaćimović.

Gradonačelnik Stevanović je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Ruske Federacija sa Ivancovim na čelu, kako je rekao, baš u Pilici i baš na stadionu koji se zove „Budućnost“.

– Posebno mi je zadovoljstvo što smo u posjeti Fudbalskom klubu „Budućnost“, za budućnost dobrih odnosa među ljudima, sportistima i gradovima iz Ruske Federacije, kao i svim narodima na ovim prstorima, prije svega u BiH.  Ovo je nastavak naše saradnje sa ljudima i gradovima iz Ruske Federacije, jer smo nedavno u Zvorniku potpisali Sporazum o bratimljenju sa podmoskovskim gradom Koljčugino koji će delegacija našeg grada posjetiti u julu ove godine. Mislim da je pravo vrijeme da naše odnose sa ruskim narodom učvršćujemo i pojedinačno i institucionalno – rekao je Stevanović.

Uokviru posjete ambasadora Ivancova sa saradnicima Pilici organizovan je i obilazak spomenika poginulim borcima iz posljednjeg, ali i iz Drugog svjetskog rata.

– U Drugom svjetskom ratu zajedno sa Armijom Rusije oslobađali smo ove prostore od najezde fašizma i to je dio velike zajedničke istorije naša dva naroda – napomenuo je Stevanović zahvalivši se na poklonima koji znače mnogo više od njihove materijalne vrednosti.

Marković je naglasio da je posjeta delegacije iz Ruske Federacije jedan od najvećih dana u istoriji Pilice.

–  Srećni smo što su nam donijeli opremu za fudbalere, a naročito jer su došli lično da je uruče. Zahvaljujem se i Vladi Republike Srpske i našem gradonačelniku, njegovom zamjeniku, na svemu što je urađeno na prostoru naše mjesne zajednice. Ova oprema koja je vrlo kvalitetna olakšaće rad fudbalerima „Budućnosti“ koja se takmiči u Drugoj ligi i svakako da će ova oprema imati i posebnu vrijednost zbog posjete ove visoke delegacije i kao simbol prijateljstva dva naroda – rekao je Marković.