Na „Svetosavskoj akademiji“ besjedio istoričar Željko Vujadinović

Zvornik, 26.01.2019. godine

U Domu omladine večeras je održana „Svetosavska akademija“, centralna manifestacija u okviru „Svetosavske nedelje 2019“.

O Svetom Savi besjedio je istoričar Željko Vujadinović koji je rekao da je Sveti Sava ne samo ličnost, nego je otjelovljenje Srpstva. On je naglasio da je svetosavlje srpska verzija hrišćanstva, te da je upravo Sveti Sava odredio osnovne temelje i principe na osnovu kojih se razvijao čitav srpski narod kroz njegovu istoriju.

– Dan Svetog Save obilježava se svugdje gdje god postoje Srbi i pokazuje da je srpski narod jedinstven, da srpski narod, iako politički podijeljen u raznim državama, predstavlja jednu cjelinu. Ovogodišnja Svetosavska akademija se održava u znaku jednog posebnog jubileja – 8 vijekova od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je svakako najzaslužniji za uzdizanje Srpske crkve na rang arhiepiskopije. Kao što su se u 13 vijeku u ličnosti Svetog Save sudarali Istok i Zapad, mi smo svjedoci da se 800 godina kasnije na prostoru koji naseljava srpski narod takođe susreću Istok i Zapad. Srpska crkva je jedina institucija u srpskom narodu koja je od tada do danas ostala neprekinuta, koja je ostala baštinik i čuvar srpskog identiteta. Ovogodišnje obilježavanje Savindana ima taj izraziti veliki značaj uprava i zbog ovog jubileja. Srpski narod ne može da izgubi temelje na kojima je nastao, a Svetosavlje kao njegov vid hrišćanstva, kao njegov vid sazrevanja u hrišćanstvu, je temeljni princip na osnovu kojeg se odvijala i srpska istorija, a prije svega na osnovu kojeg se gradio srpski identitet – rekao je Vujadinović.

„Svetosavsku akademiju“ blagosiljao je u ime Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija protojerej-stavrofor Vidoje Lukić. On je istakao da je Sveti Sava u mnogo čemu bio prvi, bio je prvi prosvetitelj, učitelj, svetitelj, prvi je donosio ljekovite trave i medikamente, otvarao je prva prihvatilišta, bolnice, prvi je graditelj jer je počeo da gradi prve hramove i manastire, prvi slikar jer je dovodio prve freskopisce, prvi hagiograf jer je prvi spjevao ode, tropare, himne i duhovne pjesme svetiteljima, prvi književnik, prvi zakonodavac.

– I kada bi smo iz bilo kog segmenta života izbacili Svetog Savu niti bi likovna, niti muzička umjetnost, ni književnost, ni arhitektura, bili tako značajni i tako originalni i lijepi kao što su sa Svetim Savom – istakao je protojerej Lukić.

U okviru „Svetosavske akademije“ prigodan program izveli su učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra, te hor Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.