Prijem kod gradonačelnika za učenike i profesore iz Sežane

06.10.2017.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović danas je primio učenike, profesore i direktora Srednje škole „Srečko Kosovel“ iz slovenačkog grada Sežana koji u našem gradu borave u okviru saradnje sa Srednjoškolskim centrom „Petar Kočić“. Ovom prilikom, sječenjem torti, dvije škole obilježile su i 10 godina veoma uspješne saradnje.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su između dvije škole uspostavljeni tako dobri odnosi iz čega je prioizašlo mnogo prijateljstava. Saradnju su nastavila i naša dva grada, Sežana i Zvornik, potpisivanjem Povelje o bratimljenju i saradnji gradonačelnika Sežane i Zvornika.

– Rijedak je primjer da saradnja između dvije škole traje toliko dugo. Ja sam srećan što je tako, što naši učenici odlaze u Sežanu i obrnuto. Gradonačelnik Sežane i ja se čujemo redovno, razmjenjivali smo i posjete i mislim da će godine koje dolaze donijeti još uspješnih projekata kojima će zajedno aplicirati naše dvije srednje škole, pa i naša dva grada – rekao je Stevanović koji se zahvalio direktorima i učenicima što njeguju takvu saradnju.

Direktor škole „Srečko Kosovel“ Dušan Štolfa istakao je da se za 10 godina razvila duboka i plodna saradnja koja je obuhvatila nekoliko stotina učenika.

– Odmah smo vidjeli da smo na istoj „talasnoj dužini“ i uvijek se radujemo kada ovdje dođemo, a najviše me veseli to što su nastala i neka prijatljstva, i to ne samo između učenika, nego i između njihovih porodica. Hvala gradonačelniku Stevanoviću na prijemu i prenosim mu pozdrave našeg gradonačlelnika. Ovako duga saradnja je svojevrsan fenomen, jer obično saradnja traje dok traje neki projekat, a kod nas je to drugačije. Nadam se da ćemo biti ovdje i za 20-u godišnjicu – rekao je Štolfa.

Biljana Pisić, direktor zvorničke škole „Petar Kočić“, podsjetila je da zvornički učenici i profesori svake godine učestvuju na Sajmu turizma u Sloveniji.

– Saradnja će biti nastavljena i ubuduće, svakako nekim projektima Evropske Unije, s obzirom da od 2018. godine i BiH može da se uključi u program „Erazmus plus“ tako da će naša saradnja biti nastavljena i dopunjena sa školama iz nekih drugih zemalja – rekla je Pisićeva.

Ona je napomenula da su gosti  iz Slovenije u Zvorniku tri dana tokom kojih su organizovali radionice učeničkog preduzetništva, zajedno su pokazali svoje kulinarske vještine, a planirana je i posjeta etno selu Stanišić. Pisićeva je najavila da će početkom februara Zvorničani otputovati u Sloveniju na takmičenje Turistička tržnica

Učenici obje škole ocijenili su da imaju ista interesovanja, da je druženje super, te da nose najljepše utiske, i jedni i drugi.