„Сјећања“ на четири јубилеја српске историје

Зворник, 24.12.2015. године
„СЈЕЋАЊА“ НА ЧЕТИРИ ЈУБИЛЕЈА СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

У зворничком Дому омладине синоћ је одржан културно-умјетнички програм под називом „Сјећања“ посвећен стогодишњици од преласка српске војске преко Албаније, двјестогодишњици од подизања Другог српског устанка и смрти војводе Стојана Чупића, познатијег под именом Змај од Ноћаја, као и стогодишњици од рођења књижевника Бранка Ћопића .

„Сјећања“ је организовало зворничко Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, а учествовали су ученици зворничког Техничког школског центра.Предсједник „Просвјета“ Раде Перић нагласио је да су потребна сјећања на личности из српске историје које су се вјековима бориле за слободу и државност српског народа, додавши да су сјећања на њих вид одавања захвалности за све патње које су преживљавали да би српски народ имао своју земљу на којој ужива своју слободу.

Говорећи о Стојану Чупићу – Змају од Ноћаја, Перић је рекао да је Чупић, неспорно, био једна од најзначајнијих војвода Првог српског устанка, о чему говоре и многа историјска дјела.

„Змај од Ноћаја био је један од Карађорђевих сарадника у Првом српском устанку, погинувши 1815. године у Зворнику, гдје је сахрањен“, рекао је Перић и подсјетио да су Чупићеве кости из Зворника пренешене 1978. године у Ноћајски Салаш у Мачву.

Перић је рекао да се Зворник није одужио Змају од Ноћаја у оној мјери у којој је Стојан Чупић задужио Зворник, али сјећања на њега у оваквим програмима свакако су допринос оживљавању успомена на његов живот и борбу против турског зулума.

Перић је истакао да су програм за манифестацију поводом јубилеја припремили ученици Техничког шкослког центра који су имали знање, снагу и вољу да заједно са својим професорима проникну у нашу историју како би је приближили својим суграђанима, јер се, нажалост, често заборављају заслуге наших предака за слободу свог народа.