У Зворнику дводневна обука о енергетској ефикасности у саобраћају

Зворник, 21.12.2015. године
У Зворнику дводневна обука о енергетској ефикасности у саобраћају

У оквиру пројекта „Консултације за енергетску ефикасност Босне и Херцеговине“ у Зворнику се данас и сутра одржава обука под називом „Саобраћај, транспорт, одрживи развој, смањење потрошње енергије и загађења“.
На дводневној обуци учествују представници општина укључених у пројекат: Лакташи, Градишка, Приједор, Бијељина, Зворник, Зеница, Травник, Ливно и Бихаћ.
Један од предавача, проф.др Осман Линдов са Факултета за саобраћај и комунације из Сарајева, рекао је да ће се на скупу говорити о томе колико у саобраћају можемо помоћи да имамо знатно мање загађење зрака, загађења буком, односно да се покаже како можемо штедити енергију у саобраћају.
– Можемо сви направити далеко више него што сада имамо и ми ћемо у том правцу имати  теме које ћемо обрадити на тренингу. То су екотест код моторних возила, енергетска ефикасност у транспорту, ековожња као посебан вид о којем се не едукујемо у обиму у којем би требало. Обрадићемо и „ЛЕАП“ – локалне акционе планове за заштиту околине и на крају ћемо додати и „СЕАП“ локалне акционе планове енергетске ефикасности. Покушаћемо да натерамо људе да мало размишљају да ту енергију требамо штедети, односно трошити у оном сегменту који је задовољавајући да нам да угодно живљење – истакао је Линдов.
Он је оцијенио да је онај ко је ријешио питање енергије и транспорта, ријешио доста проблема у свом развоју.
-Енергију, колико ког да је произведете, можете је продати, јер је потражња све већа, а с друге стране ако енергија није из обновљивих извора имате проблем загађења. И данас се говори о алтернативним изворима енергије, о обновљивим изворима енергије који не загађују околину – рекао је Линдов.
Он је додао и да у доста ствари и транспорт може поспешити да побољшамо енергетску ефикасност, као и да је обука добро временски „темпирана“, јер у зимском периоду имамо проблем у градовима са саобраћајем и са загађењем.
– Са овог тренинга представници општина треба да покушају да пренесу визију у своје локалне средине како би могли утицати на то гдје се енергија може штедити у области транспорта – напоменуо је Линдов.
На дводневној обуци чији је организатор Њемачко друштво за међународну сарадњу „ГИЗ“  поред Линдова, предавач је и доц.др Харис Лулић.