Пријем у општини за ученике и професоре из Сежане

Зворник, 17.12.2015. године
Пријем у општини за ученике и професоре из Сежане

У Општини Зворник данас је уприличен пријем за ученике, професоре и директора средње школе „Сречко Косовел“ из словеначког града Сежана који у нашем граду бораве у оквиру сарадње са Средњошколским центром „Петар Кочић“.

Њих су примили замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић и шеф кабинета начелника општине Душица Савић.

Данас се завршава њихов тродневни боравак у Зворнику гдје су им домаћини били директор СШЦ „Петар Кочић“ Биљана Писић, професори и ученици ове школе.

Ивановић је изразио задовољство што сарадња двије школе из Словеније и Републике Српске траје толико дуго.

– Нама су данас у посјети наши гости из Сежане који још од 2007. године његују пријатељство са нашом средњом школом „Петар Кочић“. Ријетки су случајеви да сарадња ове врсте траје оволико дуго и драго нам је због тога. Локална управа је све ове године пружала подршку њиховој сарадњи и пројектима које спроводе и то ће чинити и у наредном периоду јер је tо, поред тога што се ученици двије школе друже, професори и директори размјењују искуства и вид промоције наше општине и наших школа у Словенији – истакао је Ивановић.

Директор школе „Сречко Косовел“ Душан Штолфа рекао је да је сарадња из које су проистекла и пријатељства изузетно добра, иначе се неби враћали у Зворник.

– Ове године ми нисмо успјели добити пројекат на републичком конкурсу у Словенији, али смо ипак, уз помоћ наше општине, дошли у Зворник, јер нисмо жељели да прекинемо лијепу традицију. Наше двије школе друже се осам година и то је скоро европски феномен, јер та дружења обично трају 2-3 године. Али ми стално излазимо са новим пројектима, идеја нам не фали и врло радо долазимо овдје. А најважније је да се дјеца упознају, друже, постају пријатељи, а видјели смо да се та дружења одвијају и изван наших пројеката – нагласио је Штолфа.

Биљана Писић, директор зворничке школе „Петар Кочић“ поручила је да ће се сарадња двије школе наставити и убудуће.

– Ово је велико пријатељство између наше двије школе. До сада је око 250 наших ученика и преко 30 професора посјетило Сежану. Сама Туристичка тржница у Словенији на којој ми учествујемо као школа је значајна зато што је то један од изузетних пројекта Туристичког савеза Словеније и што смо ми једна од ријетких школа која учествује сваке године. Неке друге школе су долазиле, и из Србије и из Федерације БиХ, али само једну до двије године, док ми учествујемо годинама. Свакако да би сарадњу наставили и да нема Тржнице, максимално се трудимо да покажемо једни другима шта имамо и видимо да се међу ученицима све више склапају пријатељства – напоменула је Писићева.

Она је додала да ће  наши ученици и професори боравити у Словенији 27. јануару наредне године када се одржава Туристичка тржница.