Потписан споразум о сарадњи и одржано музичко-поетско вече

Зворник, 17.12.2015. године
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ И ОДРЖАНО МУЗИЧКО-ПОЕТСКО ВЕЧЕ

Зворничка Народна библиотека и музејска збирка потписала је синоћ Споразум о сарадњи  са библиотекама „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца и „Милутин Бојић“ из Београда, након чега је у просторијам библиотеке отворена изложба књига и одржано музичко-поетско вече.

Споразум су потписали директори Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић, Библиотеке „Димитрије Туцовић“ Јасмина Иванковић и Библиотеке „Милутин Бојић“ Јовица Кртинић.

Стјепановићева је рекла да ће, потписивањем овог споразума, досадашња сарадња између ове три установе бити подигнута на још виши ниво и на задовољство све три стране, што ће донијети и значајније резултате овим библиотекама у наредном периоду.

Она је истакла да сваког децембра, деценију уназад, Народна библиотека изложбом књига  представи својим читаоцима  најактуелније наслове који су набављену у току календарске године и обавијести их о ономе шта могу да читају у претпразничке дани и у вријеме празника.

– Нашим читаоцима, због којих и постојимо, подносимо извјештај о свом раду, шта смо све урадили у току календарске године, које активности смо имали и шта смо све чинили да би задобили њихову пажњу“, рекла је Стјепановићева.

Говорећи о активностима Библиотеке у овој години, Стјепановићева је рекла да од 2010. године, када је библиотека добила Повељу „Ђорђе Пејановић“ и проглашена за најбољу Библиотеку у Републици Српској, ниже успјехе из године у годину, што је карактеристика и за 2015. годину.

– Набавили смо много књига, обиљежили низ културних садржаја, организовали значајну изложбу посвећени стогодишњици рођења српског књижевника Бранка Ћопића“, одржали више књижевних вечери, изложби књига, трибина, као и других сличних садржаја – навела је Стјепановићева.

Према њеним ријечима, све раде како би корисници били задовољни, па су у том смислу организовали и музичко-поетско вече на коме је наступио оркестар „Клуб гитара“ из Библиотеке Лазаревац.

Она је додала да Народна библиотека, након урађене ревизије књижног фонда, има око 70.000 књига .

Иванковићева је истакла да је лазаревачка Библиотека поклонила зворничкој библиотеци неколико издања завичајних аутора од којих су књиге за дјецу, књиге поезије и два зборника са стручних скупова које Библиотека из Лазаревца организује већ осам година.

Она је додала да је потписивањем Споразума настављена сарадња на свим нивоима од размјене програма па до размјене конкретних искустава која се тичу библиотечке струке и посла.

Кртинић је истакао да библиотеке више нису само мјеста за читање, него су мјеста гдје се одржавају музичке манифестације, трибине, поетске вечери и слично.

– Библиотеке постају мјеста која су можда и задња оаза гдје човјек може бесплатно да ужива у лијепим културним догађајима – рекао је Кртинић и нагласио да су библиотеке и мјеста која служе својој сврси гдје људи долазе по лијепу ријеч да нешто сазнају, али и мјеста гдје се људи „дохрањују“ музичким свечаностима.