Усвојен буџет за 2016. годину и ребаланс буџета за 2015. годину

Зворник, 15.12.2015.године
Усвојен буџет за 2016. годину и ребаланс буџета за 2015. годину

Скупштина општине Зворник на данашњем засиједању једногласно је усвојила буџет за 2016. годину у износу 22.621.000 КМ што је за око 2.370.000  КМ више у односу на овогодишњи ребалансиран буџет.

– Текући расходи остављени су на готово идентичном нивоу као што су у 2015. години, с тим што су значајно повећана одређена капитална улагања, прије свега у мјесне заједнице. Наиме,  у прошлој и овој години нисмо могли издвајати значајнија средства за те намјене, првенствено јер смо се борили са санацијом посљедица од поплава и клизишта у мају 2014. године и клизиштима која су се појавила или су се стара активирала у фебруару и марту ове године – рекао је замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић.

Он је напоменуо и да је из Фонда солидарности општинском буџету јуче уплаћено 96.000 КМ за изградњу базена у Сопотнику, који је био у систему водоснабдијевања, а који је уништен у прошлогодишњим поплавама.

У 2016. години почеће и реализација пројеката који су одложени у овој години због финансирања санације клизишта, а то су изградња кружног тока и аутобуског стајалишта у Каракају, увођење видео надзора у граду, изградња двије гараже, уређење платоа испред некадашње Привредне банке и Дома здравља.

Одборници су данас усвојили и ребаланс буџета за 2015. годину у износу 20.245.544 КМ који је за 1.480.000 КМ већи у односу на усвојени буџет.

Разлози су уврштавање кредитних средстава из Одлуке о кредитном задужењу за реализацију унапред одређених пројеката, као и промјена структуре расхода које нисмо првобитно планирали у буџету, а прије свега тичу се пројеката санације клизишта јер су значајна средства   била потребна за израду пројектне документације на основу чега су добијена бесповратна средства од Јапанске амбасаде у износу 1.200.000 КМ за санацију клизишта у Бошковићима, као и да би општина могла аплицирати према ИПА фондовима са пројектима израде обалоутврда  Дрине, Сапне, Хоче, Златице, заштите мјесне заједнице Економија и израде каналске мреже у Тршићу и Челопеку.