Церемонија поводом завршетка адаптације зграде суда

Зворник, 11.12.2015. године
Церемонија поводом завршетка адаптације зграде суда

У Зворнику је данас у организацији Високог судског и тужилачког савјета БиХ и у сарадњи са зворничким Основним судом одржана церемонија поводом завршетка адаптације зграде Основног суда.

У оквиру адаптације извршена је замјена унутрашње и спољашње столарије, урађена изолација зграде и фасада, окречена унутрашњост, те побољшана лан мрежа чиме је повећана брзина протока информатичких података, а уведен је и нови систем видео надзора.  Средства за реализацију радова обезбиједио је ВСТС БиХ посредством Пројекта унапређење ефикасности правосуђа. За ову намјену ВСТС БиХ је из гранта Норвешке издвојио 150.000 КМ.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија рекао је да је адаптација зграде суда у Зворнику један у низу захвата које је ВСТС учинио у адаптацији и модернизацији зграда правосудних институција.

– Овога ничега не би било да немамо снажну помоћ наших међународних партнера, посебно Владе Краљевине Норвешке. Они су наши пријатељи који највише улажу у правосуђе БиХ, поред Европске Уније. Овакви захвати без такве помоћи не би били могући. Оно што је смисао свих тих улагања и свих реконструкција је, у ствари, да они који долазе у овај Суд, а то су грађани, имају нормалне и пријатне услове боравка у овој згради, а запослени и судије да могу да обављају своје послове на најбољи могући начин, а то се постиже кад имате најбоље услове – истакао је Тегелтија.

Свен Мариус Урке, директор судске администрације Норвешке, истакао је да је адаптација зграде Основног суда у Зворнику „мали пројекат, али који свједочи о великом ангажману Норвешке у БиХ“.

– Овај пројекат такође илуструје на који ми начин радимо у БиХ. Ми радимо тако да сарађујемо са домаћим органима власти, домаћим институцијама, у овом случају то је Високи судски и тужилачки савјет и судови, овдје у Зворнику то је Основни суд. У нашем раду увијек дајемо приоритет у оним мјестима гдје имамо људе који су активно ангажовани, гдје посотоји локална иницијатива, а у овом случају је то предсједница суда Славица. Ми ћемо наставити да пружамо подршку овом суду у оквиру нашег пројекта који је усмјерен на побољшање ефикасности правосуђа и наставићемо и нашу досадашњу одличну сарадњу са предсједницом зворничког суда и са ВСТС-ом – поручио је Урке.

Предсједник Основног суда у Зворнику Славица Тадић рекла је да је, радећи као предсједник суда, примјетила да је зграда која је изграђена 1963. године захтијевала озбиљну реконструкцију.

– Успјели смо то да урадимо уз помоћ ВСТС БиХ и Краљевине Норвешке. Овим су добили сви грађани јер ће на бољи и ефикаснији начин моћи доћи до остварења својих права, а добили су и запослени јер су услови за рад далеко бољи – рекла је Тадићева која је додала и да је у току сређивање архиве Суда.

Церемонији су присуствовали помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец, предсједник Окружног суда у Бијељини, Окружног привредног суда Добој, Кантоналног суда у Тузли, те предсједници других основних судова из Републике Српске и Федерације БиХ, Правобранилаштва Републике Српске, начелник општине Зворник Зоран Стевановић, као и представници других зворничких институција и предузећа и судије зворничког Суда.