У основној школи “Свети Сава“ представљен програм бесплатне едукације дјеце

Зворник, 09.12.2015.
У основној школи “Свети Сава“ представљен програм бесплатне едукације дјеце

Одржавањем радионице за дјецу у Основној школи „Свети Сава“ данас је Фондација „Догс Траст“ у сарадњи са Удружењем грађана за постизање благостања, добробити животиња и бригу о животној средини “Колиба” из Бањалуке и Ветеринарском комором Републике Српске отворила програм едукације за школску дјецу од 7 до 11 година у регији Зворник.

Радионица је одржана у великој “кућици за пса”, а дјеци су подијељени и симболични поклони и промотивни материјали. Фондација на овај начин даје подршку за системско, одрживо и трајно рјешење проблема паса луталица које је распрострањено у цијелој земљи.

– Данас смо у Зворнику као британска организација која се бави добробити паса, а исто тако и помоћи заједници да дођемо до заједничког циља да пси више не живе у лошим условима на улици и незбринути, већ са одговорним власницима. Наш програм едукације за дјецу отворили смо у Зворнику, а такође смо то урадили и у Бањалуци. У оквиру радионица дјеца ће учити како да буду безбједни у присуству паса, као и о природи паса и о томе шта значи имати пса и бити одговоран власник. Ово је од изузетне важности и у датом тренутку, јер је проблем са псима раширен тако да дјеца знају како препознати одређено понашање паса, и уколико воле псе и желе да приступе власничком псу да знају на који то начин урадити, али је ово и улагање у будућност – истакла је Сања Бјанцули, службеница за односе с јавношћу и маркетинг представништва Фондације „Догс Траст“ у БиХ.

Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске, поручио је да ће Ветеринарска комора Републике Српске здушно и из све снаге подржате све овакве и сличне пројекте, а који су примјерени рјешавању проблема напупштених паса  у Зворнику и цијелој регији Бирач.

– Први дио сарадње са „Догс траст“ је било да организујемо заједничке тренинге за чланове Ветеринарске коморе, а други дио пројекта је едукација дјеце која је намијењена добробити паса, безбједности и бризи о кућним љубимцима. Трећи дио пројекта који би требало да почне 2016. године је програм бесплатне стерилизације и кастрације и власничких и напуштених паса који би на дуготрајан начин требало да пресијече неконтролисано размножавање паса – рекао је Бошковић.

Радомир Петровић, директор школе „Свети Сава“, рекао је да је овај вид едукације нов начин који се реализује по први пут у школи, а и у граду.

– Захваљујем се Фондацији и Ветеринарској комори који су омогућили нашим ученицима да на један сасвим нов начин науче доста тога важног за њих – истакао је Петровић.

Програм едукације трајаће до краја школске године у свим матичним и подручним школама у Зворнику, те у школама у осталим општинама регије Бирач.