Отворена изложба „Спомен трг у Ужицу 50 година“

Зворник, 07.12.2015. године
Отворена изложба „Спомен трг у Ужицу 50 година“

У Основној школи „Свети Сава“ данас је отворена изложба под називом „Спомен трг у Ужицу- 50 година“ на којој су предствљене фотографије, документи и новински текстови о спомен тргу у Ужицу кроз период од 50 година.

Изложбу је отворио начелник општине Зворник Зоран Стевановић, а овом догађају присуствовали су и замјеник градоначелника Ужица  Видоје  Дрндаревић, члан Градско вијеће Ужица Јелена Васовић, директор Историјског архива Ужице Жељко Марковић који је аутор изложбе, директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић, предсједник Удружења архивских радника Републике Српске Душан Поповић, те бројни Зворничани.

Марковић је напоменуо да је баш на данашњи дан 1959. године почела изградња трга у Ужицу, а радови су окончани 1961. године.

– Не знам да ли је случајност или не, али на данашњи дан 7. децембар 1959. године почела је изградња трга у Ужицу чију причу представљамо на овој изложби у Зворнику. Прије него сам урадио ову изложбу написао сам књигу о градњи трга и то ме инспирисало да представим све догађаје који су се у наредних 50 година на њему одиграли. Кроз персонификацију трга у Ужицу ја сам препознао ону отворену књигу живота гдје сваки пут када завирите у једну страницу те књиге никада више не можете пронаћи исто мјесто. У следу догађаја који су се кроз нашу историју одиграли на тргу увијек се појављивало нешто ново. Сам трг за мене је био интересантан што га је градила бивша држава и у свему што се на њему догађало можемо прочитати судбину и те државе и наше локалне заједнице – рекао је Марковић.

Стојнић је истакао да Архив Републике Српске и Историјски архив Ужице његују традицију дугу 12 година.

– На жалост, они су до сада једном годишње гостовали са својим изложбама у Бањалуци, а ми смо гостовали у Ужицу и ево сада смо то проширили и на друге градове Републике Српске – рекао је Стојнић.

Дрндаревић је нагласои да присуствује данашњем догађају у знак подршке сарадњи Историјског архива Ужице и Архива Републике Српске.

– Имате прилику да ових дана погледате фотографије и на њима како је текао ток градње нашег трга и шта се све на њему дешавало након изградње. Оно чему сам ја савременик тих дешавања су оне наше прве школске љубави које су започињале и дешавале се на тргу – рекао је Дрндаревић

Начелник Стевановић се захвалио организаторима што се прва размјена архивских докумената кроз изложбе након Бањалуке десила у Зворнику.

– Ужице је град који је у историји имао бурну прошлост и бурне догађаје. Гледајући ове фотографије позивам вас да се уживите у историју Ужица која је уједно и историја наше бивше државе – поручио је Стевановић.

Прије отварања изложбе начелник Стевановић је уприличио пријем за Дрндаревића и друге госте из Ужица.

Дрндаревић се захвалио Стевановићу на, како је рекао, срдачном пријему и отвореном разговору, а заједно су поручили да је данашња изложба први корак у сарадњи општине Зворник и града Ужице у области културе, али и другим областима.

Организатори изложбе коју ће Зворничани моћи погледати наредних седам дана су Архив Републике Српске и Историјски архив Ужице.