На Технолошком факултету отворене новоопремљене лабораторије и промовисани дипломирани инжињери и мастери

Зворник, 04.12.2015. године
На Технолошком факултету отворене новоопремљене лабораторије и промовисани дипломирани инжињери и мастери

На Технолошком факултету у Зворнику данас је обиљежен Дан ове високошколске установе у оквиру чега су додјељене дипломе за 28 дипломираних инжењера, једног магистра и два  мастера.
У оквиру обиљежавања Дана факултета данас су министар просвете и културе Дане Малешевић и ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић свечаним пресјецањем врпце отворили новоопремљене лабораторије за шта је уложено око два милиона евра.

– Отварањем ових лабораторија студенти, али и професори и асистенти имаће далеко боље услове, свјетске услове за рад, а студенти ће моћи да стичу знања као што то стичу на било ком универзитету у Европи, јер имају адекватну опрему. Ово је прилика да позовем студенте читаве Републике Српске који намјеравају да студирају технологију да дођу у Зворник на Технолочки факултет јер овдје сигурно имају квалитетене услове и на првом и другом али и на трећем циклусу студија и да могу стећи неопходна знања која ће им кориситит и за рад у привреи али и за бављење науком – рекао је Малешевић.

Грујић је истакао да је опремање лабораторија реализовано у оквиру пројекта модернизације Универзитета у Источном Сарајеву.

– Ради се о двије групе лабораторија, једне која је сконцентрисана на хемијско инжењерство и хемијске технологије, а друга на прехрамбено инжењерство и прехрамбене технологије. Лабораторије су конципиране тако да студенти стичу практична знања, за студенте првог циклуса опремили смо полуиндустријске лабораторије гдје могу стећи сву неопходну праксу. За студенте другог и трећег циклуса опремљене су лабораторије у којима се они могу бавити научно-истраживачким радом. Додатно, наши професори и млади асистенти имају услове да се баве истраживањем на нивоу европских универзитета и да могу равноправно конкурисати за европске пројекте – рекао је Грујић.

Декан Технолошког факултета Миладин Глигорић истакао је да ће овај дан засигурно бити уписан златним словима.

– Ради се о једној прекретници, створеним условима за не само наставни него и научно истраживачки рад и не само за ово подручје, него много шире. Све ово се није могло остварити да Влада Републике Српске није потпомогла овај пројекат, да нас ресорно министарство и министарство науке нису пратили током цијелог нашег развоја и ја им се желим захвалити у име колектива и свих студената. Захвалност дугујем и многим предузећима и појединцима који су нам помогли кроз изградњу ових просторија гдје је ова високософистицирана опрема смјештена и стављена у функцију – истакао је Глигорић.

У оквир свечаности новчано су награђени најбољи студенти и уручене су Захвалнице Факултета заслужним институцијама, предузећима и појединцима.