Бесплатни прегледи простате за мушкарце од 40 година и старије

Зворник, 05.12.2015. године

Бесплатни прегледи простате за мушкарце од 40 година и старије

Удружење љекара породичне медицине регије Зворник реализује пројекат превенција карцинома простате који финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске, а којим је омогућен бесплатан преглед простате за мушкарце старости од 40 и више година.

Предсједник Удружења др Горан Бирчаковић изразио је задовољство што је за кориснике зворничке регије омогућено да искористе дио новчаних средстава намијењених превентивном дјеловању.

– Искрено се надам да ће наши пацијенти то препознати и искористити могућност да се бесплатно преконтролишу у оквиру пројекта који ће трајати до краја децембра, а који подразумијева и предавања. Надамо се да ћемо многима захваљујући пројекту побољшати квалитет живота и да ће многи на вријеме ући у процес испитивања и лијечења. Позивамо све пацијенте да ураде те превентивне прегледе, а о овом пројекту пацијенти могу да добију обавјештења у својим тимовима породичне медицине  – рекао је Бирчаковић који је додао да су поред прегледа у зворничком Дому здравља, омогућени прегледи и у другим домовима здравља на подручју регије Зворник.

Он је додао да се у оквиру пројекта организују и предавања за пацијенте.

– Подједнако је важно да корисници дођу на предавања гдје ћемо им још више приближити проблеме и навести их да почну да размишљају о себи и да почну водити рачуна. Позивамо пацијенте да се пријаве код својих љекара породичне медицине за ова предавања – поручио је Бирчаковић.

Прегледе врше др Радивоје Васиљевић, радиолог из Добоја викендом од 9 до 15 сати, те радиолог Миле Бирчаковић и уролог Мирослав Продановић, док је менаџер пројекта Огњен Планинчић.

– Овај пројекат веома је значајан, јер карцином простате дуго не даје никакве посљедице, а релативно лако се открива и лако се лијечи кад је на вријеме откривен. И на крају крајева, јефтиније је за друштво у цјелини урадити ултразвучне прегледе и лијечити на вријеме – истакао је др Васиљевић који је додао да мушкарци старији од 40 година једном годишње треба да изврше овакав преглед.

Планинчић је напоменуо да је карцином простате једна од примарних малигних болести у мушкој популацији, као и да се симптоми јављају касно због чега су битни превентивни прегледи.

Прегледи се обављају од уторка до четвртка од 15:30 сати до 18:00 сати, те викендом од 09:00 до 15:00 сати, с тим да се у зависности од броја пацијената, термини могу продужавати.