Концерт за памћење ОМШ, „Изворника“ и Градског оркестра из Пингауа

Зворник, 24.10.2015. године
Концерт за памћење ОМШ, „Изворника“ и Градског оркестра из Пингауа

Ученици и наставници Основне музичке школе „Војин Комадина“, Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ и Градски оркестар лимених дувача из аустријског града Пингауа одржали су у Зворнику у петак увече концерт за памћење.

Директор ОМШ и умјетнички руководилац „Изворника“ Љубиша Поповић рекао је да је концерт реализован у оквиру пројекта „Ми причамо музиком“.

– Концерт је концепцијски имао три дјела, у првом су се кроз осам тачака представили ученици наше школе, наш мали хор и оркестар,  у другом дијелу наступило је друштво „Изворник“ са три музичке нумере и у трећем дијелу наступили су наши гости из Пингауа. Вечерашња публика је била дивна, равна неком европском граду, аплаузима су награђивали наше извођаче и заиста је цјелокупна атмосфера била величанствена – рекао је Поповић.

Он је истакао да је свако од учесника на свој начин приказао своје умијеће музицирања.

– Наши ученици показали су умијеће на својим инструментима, „Изворник“ са својим пјесмама, а прави спектакл приредили су музичари из Пингауа, док се концерт завршио заједничком тачком „Изворника“ и оркестра из Пингауа који су извели „Оду радости“ из Бетовенове „Девете симфиније“. Такође, оно што је уљепшало наш концерт било је представљање Сликарске радионице „Палета“ чији је оснивач Јово Лалић у три наврата приказао Зворник кроз слику и друга велика „Палетина“ платна – истакао је Поповић.

Он је подсјетио да пројекат „Ми говоримо музиком“ заједно реализују Градски оркестар Пингауа и „Изворник“ у оквиру којег су од 22. до 28. јуна ученици и наставници зворничке Основне музичке школе и „Изворник“ боравили у Пингауу.

– Сада се ради о узвратној посјети, а након вечерашњег заједничког концерта чланови оркестра из Пингауа биће сутра на литургији у нашој цркви и у току дана отпутоваће кући. Овим се завршава наш пројекат за ову годину, али ми планирамо да сличан пројекат под истим називом наставимо и у сљедећој години – најавио је Поповић.

Директор оркестра из Пингауа Алфред Хунингшнабел рекао је након концерта да је његов утисак да се кроз музику све спаја у једно.

– Веома смо пријатно изненађени реакцијом публике и уједно захвални што је та реакција била тако позитивна. Радујем се будућим сусретима у Аустрији, јер ово засигурно неће бити посљедњи пут – истакао је Хунингшнабел.

Валтер Пош, официр у ЕУФОР-у, који је један од иницијатора пројекта Ми говоримо музиком, рекао је да се у овој Мисији труде да остану у контакту са овдашњим људима, као и да су примјетили да постоји огромна разлика у музичком образовању, како се изводи и које су могућности у БиХ и Аустрији.

– Примјера ради у регији Бирач постоји само једна музичка школа и то ова у Зворнику, а у Аустрији у региону исте величине имали би 30 музичких школа плус одјељења. Дакле, састали смо се са директором ОМШ и руководиоцем „Изворника“ Љубишом Поповићем и чланом „Изворника“ Петром Спремом и договорили смо се да успоставимо сарадњу између овдашње музичке школе и школе у Аустрији. Желимо да омогућимо да се музичко образовање на неки начин прошири. Због успјеха који смо постигли са првим пројектом, ми желимо да наставимо сарадњу кроз нови пројекат – појаснио је Пош.

Концерт је изазвао посједнако одушевљење и учесника и публике, а дружење се по његовом завршетку наставило уз закуску коју су за госте из Аустрије, родитеље и ученике приредили организатори концерта ОМШ, „Изворник“ и Општина Зворник.