Међународни дан бијелог штапа

Зворник, 15.10.2015. године
Пријем за представнике организација слијепих

Поводом Међународног дана бијелог штапа данас је у општини Зворник уприличен пријем за представнике Општинске организације слијепих Зворник.

Њих, као и представнике организација из Источног Сарајева и Власенице примио је замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић, а пријему су присуствовали и начелници одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Милан Цвијетиновић и за финансије Срђан Деспић.

Током сусрета указано је на проблеме ове категорије становништва, те истакнута добра сарадња са Општином Зворник.

Љубинко Ребић, предсједник зворничке организације, рекао је да организације слијепих проводе образовне, културене, спортске пројекте, али раде и на пружању хуманитарне подршке својим члановима, те успјешно реализују своје програме и планове.

Он је додао да је сарадња са Општином Зворник добра, те нагласио је да је циљ да се она још унаприједи.

– Нама је потребна већа финансијска подршка, јер то би нам значило пуно како за рад, тако и за пружање помоћи нашим члановима – истакао је Ребић.

Ивановић је рекао да буџетска средства намијењена раду ове организације у овој години износе 7.000 марака и да су била већа него претходне године, те најавио повећање и у наредној години.

– Ми смо помагали рад овог Удружења и тако ће бити и убудуће. Издвајање из буџета биће веће и у наредној години, али морам рећи да то неће бити много значајније, јер се ми, прије свега, још бавимо санацијом поплава и клизишта које су нашу општину задесиле у 2014. години – рекао је Ивановић.

Данашњем скупу присуствовао је и потпредсједник Савеза слијепих Републике Српске Јовица Мијатовић  који се захвалио руководству локалне управе на пријему чиме су, како је оцијенио, показали да имају разумијевања према раду ове организације.

Зворничка организација слијепих обиљежава Међународни дан бијелог штапа и шаховским сусретом слијепих чланова и запослених у локалној управи. Ребић је рекао да се на тај начин жели показати да слијепа лица могу да играју шах са лицима која виде, па чак некада и да постигну боље резултате. Кроз то се представљају могућности слијепих и наглашава потреба њиховог интегрисања у друштвену заједницу.