Премијера „СУДБЕ“ сутра у Дому омладине

Зворник, 13.10.2015. године
Премијера „СУДБЕ“ сутра у Дому омладине

У Дому омладине у Зворнику синоћ је одржана конференција за медије поводом нове представе „СУДБА“ коју изводи Позориште младих Зворник, режира је Саша Икановић из Бијељине, а продуцирају бијељински „Студио систем“ и Позориште младих Зворник.
За медијске екипе изведени су инсерти из представе, док ће Зворничани „СУДБУ“ премијерно моћи да виде у сриједу, 14. октобра, у 20:00 сати у Дому омладине.
– „СУДБА“ је мој ауторски пројекат који је рађен по мотивима драме „И тако сваке ноћи“  Јована Д. Михајловића. Текст сам адаптирао за нашу сцену и за глумце Позоришта младих Зворник.  Представа је специфична, поставио сам један огроман и јако тежак задатак колегама који су аматери у овом послу, али могли сте да видите неке ствари које су и преко ивице професионализма. Представа је тешка и тражи од глумаца огромну психичку припрему и тражење неких емоција у дубини себе које они у свом узрасту од 18-19 година не познају, које многи људи у својим четрдесетим, педесетим годинама не проживе.   Они су морали да истражују по себи и по својим емоцијама, морали да дођу до те емоције и да је прикажу на сцени– рекао је Икановић.
Он је истакао да је представа за њега била огроман научно-истраживачки пројекат, али је била изазов и младим људима из Позоришта младих Зворник.
Нагласио је да је музика и музичка композиција у СУДБИ јако интересантна, а радио ју је Славиша Стојановић, студент на Музичкој академији Универзитета Слобомир, док црквене мелодије пјева баритон Милош Васић. У представи укупно учествује 20 извођача од којих је најмлађа седмогодишња Селена Кесер, а најстарији Ђорђе Деурић.
Деурић истиче да је СУДБА на њега оставила изузетно јак утисак, те да му је част што је Саша изабрао Позориште младих Зворник да буде окосница његове екипе за припремање ове представе.
– Урадили су тешку драму припремајући је по 5-6 сати дневно, и сама чињеница да су толико свог времена посветили да би направили представу од 90 минута говори да ти млади људи у овом граду желе да направе нешто квалитетно и у култури и да себе ојачају као личности – оцијенио је Деурић.
Дом омладине је омогућио комплетну логистику за реализацију овог професионалног пројекта, а након Зворника, 20. октобра и бијељинска публика моћи ће погледати СУДБУ у оквиру ПРОТфЕСТ фестивала.