Обиљежен Дан библиотекара Републике Српске

Зворник, 09.10.2015.године
Обиљежен Дан библиотекара Републике Српске

У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци данас је, окупљањем колега са матичног подручја и отварањем изложбе посвећене Стојану Новаковићу, историчару, дипломати и академику, обиљежен Дан библиотекара Републике Српске.

Директор Нега Стјепановић рекла је да је на данашњи дан 1892. године рођен Иво Андрић, наш велики књижевник и једини нобеловац, који је комплетан новчани износ који је као добитник Нобелове награде добио усмјерио за развој народних и школских билиотека у БиХ.

– Када је примао Нобелову награду Иво Андрић је рекао да је та награда као сноп свјетлости усмјерен на једну малу државу, као што је била тадашња Југославија, у оквиру које и БиХ, и на културу и књижевност те мале земље. Обиљежавање Дана библиотекара Републике Српске је такође усмјеравање свјетлости на библиотеке и прије свега на библиотекаре Републике Српске који су посредници између корисника и ресурса које библиотека посједује – рекла је Стјепановићева.

Она је подсјетила да зворничка библиотека традиционално овај дан обиљежава на радно-свечани начин тако што угости све колеге са матичног подручја, а то је подручје регије Подриња и Бирча.

– Том пиликом размјењујемо идеје и договарамо смјернице за даљи рад. Данас смо отворили и изложбу посвећену Стојану Новаковићу, историчару, дипломати, академику, књижевнику и на крају крајева библиотекару који је од 1869. до 1874. године био управник Народне библиотеке Србије и који је дао велики допринос развоју билиотека у Србији и бившој Југославији – нагласила је Стјепановићева.