Ученици другог разреда посјетили Народну библиотеку и музејску збирку

Зворник, 07.10.2015. године
Ученици другог разреда посјетили Народну библиотеку и музејску збирку

Ученици пет одјељења другог разреда основне школе „Свети Сава“ посјетили су данас зворничку „Народну библиотеку и музејску збирку“. Библиотека је овај догађај организовала у оквиру обиљежавања Дјечије недеље са циљем да се најмлађим суграђанима укаже на њихово право на образовање, а кроз то на улогу библиотеке током тог образовања.
– Библиотека је ту да им обезбједи сву могућу литературу коју они треба да користе у току школовања као лектире и кроз свој истраживачки рад, али и да им омогући да на квалитетан начин користе своје слободно вријеме тако што ће читати интересантне књиге, мимо школске лектире и стручне литературе – истакла је директор библиотеке Нега Стјепановић.
Она је додала да је намјера да се ученицима скрене пажњу да је библиотека сигурно мјесто гдје увијек могу да проведу слободно вријеме, да се друже, али и да нешто науче.
– Циљ нам је да дјеци укажемо на њихова права али и на њихове обавезе, односно важно је да им  напоменемо да литературу коју користе у библиотеци морају да чувају. Ово је установа која им помаже у образовању, а све оно што посуде или користе у библиотеци треба да чувају и за генерације која долазе иза њих – рекла је Стјепановићева која је додала да је библиотека још једна институција која се на лијеп начин прикључила обиљежавању Дјечије недеље.
Она је поручила да је обавеза ове и сличних институција да се дјеци сваки дан указује на праве вриједности и да се изведу на прави пут како би они израсли у добре и образоване људе.
Ученици који су данас посјетили библиотеку, а који покажу да воле да читају књиге и да их чувају добиће бесплатне годишње чланске карте, а они који буду највише читали добиће пригодне награде у Дјечијој недељи наредне године.