Посјета Омбудсмена за људска права БиХ општини Зворник

Зворник, 06.10.2015. године
Омбудсмен за људска права БиХ посјетила општину Зворник

У Зворнику је данас у оквиру редовних активности институције омбудсмена које врше у локалним заједницама како би анализирали стање људских права боравила Јасминка Џумхур, омбудсмен за људска права БиХ.
Она је након састанка са замјеником начелника општине Бојаном Ивановићем рекла и да на оваквим састанцима у сарадњи са локалном заједницом анализирају одређене предмете које је институција омбудсмена запримила а односе се на ту локалну заједницу.
– У разговору са представницима општине Зворник указала сам на чињеницу да се највећи број захтјева које добијамо за заштиту људских права у односу на општину Зворник односи на слободу приступа информацијама, на владина и министарска именовања, посебно када се тиче именовања у управне одборе установа у којима право оснивача полаже општина и трећи, веома значајан сегмент је питање урбанистичких и грађевинских дозвола. У односу на одређене субјекте који дјелују на подручју општине Зворник значајан број жалби односи се на рад полицијских снага, односи се на Основни суд гдје је најчешће питање дужине поступка и није изузетак у односу на друге правосудне установе у БиХ и не смије се посматрати изоловано. С обзиром на нашу дугогодишњу веома коректну сарадњу са администрацијом Зворника закључили смо да ћемо те предмете рјешавати у директном дијалогу – истакла је Џумхурова која је нагласила да је приступ документима проблем који је присутан у цијелој БиХ.

Ивановић је рекао и да су током састанка размијењена и нека искуства.
– Добили смо неке препоруке како и шта ријешити. Све што буде до локалне самоуправе, ми ћемо урадити, увијек ћемо изаћи у сусрет грађанима и ријешити њихове захтјеве – поручио је Ивановић.

Џумхурова је рекла да је додатно данашња посјета уприличена и у поводу Дјечије недеље.
– Ми смо разговарали са дјецом у Основној школи „Десанка Максимовић“ и у подручној школи у Крижевићима. Настојали смо да кроз тај разговор са дјецом приближимо институцију омбудсмена и да водимо дијалог о људским правима. Изненађени смо са степеном знања о људским правима код дјеце, ми смо разговарали са ученицима шестог разреда, и ово је позив медијима да искористе дјецу на начин ширења знања о дјечијим правима, јер то што они носе са собом, начин презентације знања и искуства је веома значајно и веома афирмативно. У оквиру Дјечије недеље разговарали смо и о питању права на језик и неспорно да, иако општина нема надлежност у сегменту образовања и да је то надлежност Републике Српске, сама клима која је креирана од стране општинске администрације и управе школе указује да локална заједнице довољно препознаје потребе својих грађана и спремна је да их у цјелости подржи због чега институција омбудсмена подржава настојање локалне заједнице и иде према томе да виши нивои власти не требају да питање образовања, питање посебно идентитета и онога  што чини идентитет искориштавају за било какве политичке активности – сматра Џумхурова.