Презентација информационог алата „ЕНМАСОФТ“

Зворник, 16.09.2015. године

Данас презентован и инталиран ЕНМАСОФТ у Општини Зворник

У Зворнику су данас представници Општине и експерти Њемачког друштва за међународну сарадњу „ГИЗ“ из области енергетске ефикасности одржали презентацију софтвера „ЕНМАСОФТ“, након чега је он инсталиран у општини Зворник.

Александар Јевтић из канцеларије за енергетску ефикасност општине Зворник подсјетио је да је општина Зворник још 2012. године, у партнерству са ГИЗ-ом, кренула у пројекат провођења енергетске ефикасности на својој територији.

– Плод те дугогодишње сарадње је и данашња презентација информационог алата  „ЕНМАСОФТ“. Ради се о детаљном прикупљању свих података за јавне објекте који су у власништву општине и на основу чега ћемо у наредним годинама детаљно одређивати енергетску политику општине Зворник. То значи да ћемо на основу прикупљених података правити и финансијски план, одређивати које мјере енергетске ефикасности провести у датим објектима и тиме ћемо се руководити приликом инвестирања, да ли је потребна замјена столарије, облагање објекта или неке друге мјере енергетске ефикасности – истакао је Јевтић.

Александра Станивуковић, главни експерт за енергетску ефикасност испред ГИЗ-а, појаснила је да је главни циљ активности које ГИЗ проводи да се помогне имплементација одређених закона и регулатива, а самим тим ојачају локални капацитети и стекну бољи услови прије свега економски и  социјални, као и са аспекта енергетске ефикасности.

– Као један од резултата након петогодишњег рада са локалним управама у БиХ јесте „ЕНМАСОФТ“, мултидисциплинарни софтвер који је намијењен за праћење потрошње енергије и за енергетски менаџмент. Идеја софтвера је да послужи као алат за доношење одлука енергетским менаџерима или особама задуженим за праћење потрошње енергије, а самим тим и да остваре боље услове са аспекта потрошње и уштеда – напоменула је Станивуковићева.

Она је подсјетила да Општина Зворник има одрживи енергетски акциони план већ три године, као и да спроводи активности, корак по корак, у области енергетске ефикасности.

– Општина Зворник је урадили доста пројеката, они прикупљају податке од раније, али нису имали овај софтвер који ћемо данас инсалирати и максимално ћемо их подржати технички – истакла је Станивуковићева.