Округли сто на тему „Запошљавање лица са инвалидитетом“

Зворник, 16.09.2015. године

У Зворнику је данас одржан Округли сто на тему „Запошљавање лица са инвалидитетом“ чији су организатори општинско Удружење ратних војних инвалида, Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске и Општина Зворник.

Миле Шурлан, директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске, рекао је да је циљ данашње активности да се помогне инвалидним лицима да дођу до запослења.

– Наравно, нама је најважније да успоставимо контакт са послодавцима. Ми не запошљавамо, ми помажемо послодавцу да запосли инвалидну особу. Стимулишемо послодавце на два начина, давањем новчаног стимуланса прије него што инвалидна особа почне радити и враћањем доприноса на исплаћене плате – истакао је Шурлан који је додао да се инвалидна лица највише запошљавају у услужним дјелатностима, те да Фонд у задње вријеме велики дио средстава издваја за тзв. економску помоћ инвалидним лицима који живе и раде од пољопривреде.

Шурлан је појаснио да Фонд сваке године у свом годишњем плану планира одређене активности везане за помагање послодавцима који запошљавају инвалидне особе, а уједно и за помагање инвалидним особама које желе да се баве властитим бизнисом.

– Ове године планирали смо да уз помоћ Фодна запослимо око 200 инвалидних особа. У Зворнику је од почетка рада Фонда запослено око 47 инвалидних особа, и ове године овдје је једна активност везана за такозвано неформално запошљавање, која још није завршена, и мислим да ће бити 6-7 пакета за општину Зворник – нагласио је Шурлан који је напоменуо и да се процјењује да у Републици Српској има око 70.000 инвалидних лица.

Драгислав Мијановић, предсједник зворничког Удружење ратних војних инвалида нагласио је да је главни проблеми инвалидних лица незапосленост.

Округлом столу присуствовали су привредници, инвалидна лица, те замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић