Споразум за унапређење земљишне администрације и процедура

Зворник, 02.09.2015. године

НАЧЕЛНИК ПОТПИСАО СПОРАЗУМ ЗА  УНАПРЕЂЕЊЕ ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ И ПРОЦЕДУРА

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић потписао је  са директором Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милошем Комљеновићем и директорицом Пројекта „Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура“ – ЦИЛАП Анђом Зимоњић Споразум о успостављању адресног регистра за подручје општине Зворник.

Пројекат ЦИЛАП је заједнички пројекат Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ и Геодетске Управе Краљевине Шведске чији је циљ унапређење земљишне администрације у Републици Српској и ФБиХ. Пројекат ЦИЛАП је донаторски пројекат Владе Краљевине Шведске и све активности у Пројекту финансирају се из донаторских средстава.

„Прва фаза Пројекта је успостављање адресног регистра и ми смо већ имали неколико састанака гдје смо на неки начин уведени у  програм и начин формирања тог регистра. Владе Краљевине Шведске обезбједиће донаторска средства у виду софтвера,односно програма који ће бити усклађен са законском регулативом Републике Српске и са препорукама Европске Уније.  До краја године очекујемо да добијемо тај програм и рачунарску опрему, као и да се изврши обука лица која би радила на уношењу назива улица и кућних бројева у регистар, а почетком наредне године и да се крене са уносом. У општини Зворник смо већ почели да правимо базу података по насељеним мјестима, а софтвер ће нам умногоме олакшати, јер ћемо имати све податке на компјутеру, са ортофото подлогом, гдје ћемо лакше уносити промјене – каже Петар Максимовић, савјетника начелника општине Зворник.

Очекује се да у току наредне године буде успостављен локални адресни регистар општине Зворник чији је значај велики и за грађане и за институције и који ће омогућити да се адресе воде на јединствен, уређен и функционалан начин.

Споразум је потписан у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске у оквиру Пројекта „Изградња капацитета за побољшање земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини“ (ЦИЛАП).