Прослављена Света Петка Трнова, крсна слава општине Зворник

Зворник, 08.08.2015. године
Прослављена Света Петка Трнова, крсна слава општине Зворник

Вечерњом службом у зворничкој цркви, свечаном литијом кроз град, ломљењем колача и Свечаном академијом вечерас је прослављена крсна слава општине Зворник Света Петка Трнова.

Након служве у цркви Рођења светог Јована Крститеља и свечане литије кроз град, на платоу Касина славски колач сломили су начелник општине Зворник Зоран Стевановић и протојереј ставрофор Видоје Лукић.
Начелник је у обраћању пожелио да још дуго славимо у сваком добру и благостању, да подижемо љествицу која означава стандард живљења у нашем окружењу, да се заједно боримо да они које овдје остану имају чиме да се баве и имају чиме да подижу своју дјецу.
– Данашњи дан када традиционално обиљежавамо славу нашег града и наше општине је посебан. Сви ћемо га памтити по томе што су се по први пут у оваквом једном догађају огласила и звона са Саборног храма. Срећан сам и испуњем због тога на један посебен начин, јер већ седам година га градимо за будућност. Велики је ово дан између осталог и по томе. Славу треба да славимо, треба да се сваке године на све свете дане сјетимо свих оних које волимо, који су нам важни, сјетимо се наших предака и наше дјеце, пожелимо овим млађима да раде више на себи, да се уче љубави и поштовању, да се уче разним вјештинама које ће им итекако бити потребне, од школе до разноразних знања која се могу научити, а у нашем граду има пуно садржаја гдје их можемо усмјеравати.
Нека ова слава и ова година буду посвећене нашим млађима и оним најмлађима уз жељу да их подижемо у добру, да сваки дан раде на себи, да не пропусте ни један дан а да нешто ново не науче како би што боље трасирали своје путеве. Они који оду широм Републике Српске, Србије, па и планете, гдје год одете, а можете обићи сто градова, запамтите увијек се враћате само у један, а то је наш Зворник. И сам сам био у прилици да будем широм свијета, али само је ово мој град – поручио је начелник Стевановић.
Протојереј Лукић  рекао је да је крсна слава наше општине дан духовне радости за  нашу ширу породицу, нашу општину.
„У овој прелијепој литији дођосмо овдје на предивни плато да прислужимо свијећу, прережемо славски колач и освештамо славско жито, молећи помоћ и заштиту за све наше суграђане, житеље наше општине, начелника општине, његове сараднике, општинску администрацију, за одборнике и сваку душу која живи и борави у нашем граду.
Ходећи у литији чули смо са новог храма звона како звоне. Свака генерација се труди да остави траг у историји како би нас поколења и генерације која долазе по томе познавале. Нек је велика благодарност Господу што је баш нама подарио ту могућност да градећи Саборни храм изграђујемо и себе, али оставио нам је Господ и ту могућност да се овјековјечимо, да оставимо траг у историји, будемо запажени, да дјеца наше дјеце и све будуће генерације помињу управо нас да смо уложили дио свог зноја у тај прелијепи, монуметални објекат у коме ће се име Божије славити.“
Честитке поводом славе општине Зворник упутили су Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
На свечаној академији наступило је Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“, док су о Светој Петки Трнови и здравицу народу српском говорили глумци бијељинског театра „Убунту“ Свјетлана Гавриловић и Иван Петровић.
У оквиру обиљежавања славе општине јутрос је служена света литургија у храму свете Петке тнове на Ђурђевграду, а одржан је и помен за погинуле борце, након чега је начелник Стевановић положио вијенац на централни споменик.