„Разгледнице“ Зворника

Зворник, 07.08.2015. године

„Разгледнице“ Зворника Радиа Републике Српске

Из Зворника је данас емитована емисија „Разгледнице Зворника“ на Заједничком таласу Радиа Републике Српске од 10:00 до 12:00 сати уз учешће руководство општине, привредника, културних и спортских радникаи, успјешних ученика.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић рекао је током емисије која је емитована уживо у програму Радиа Републике Српске да очекује да ће Зворник добити статус града до краја ове године.

„Што се тиче наше стратегије развоја, прије свега морамо боље ријешити градско централно гријање. Ми смо једини град у Републици Српској који има гас, а који је у овом моменту веома скуп енергент, наши грађани плаћају скупо гријање и ми у наредних двије године морамо ријешити начин гријања града како би сачували и ту еколошку компоненту и комфор који нам даје плин, а истовремено појефтинили гријање.

Даље, наш циљ је да оформимо још једну индустријску зону. У наредном периоду купићемо некадашње грађевинско предузеће „Инжињеринг“, то је простор од скоро 7,5 хектара од ког ћемо направити још једну инсустријску зону и гдје ћемо сачекати неке нове инвеститоре. Ми смо у периоду кој је иза нас већ оформили једну такву зону гдје данас ради око 100 радника. Жеља нам је да створимо још бољи пословни амбијент како би Зворник добио још више инвестиција и како би се што више младих људи овдје запослило и овдје остало да ради. У том циљу смо још прије пет година, излазећи у сусрет привредницима, обезбиједили одобрење за рад за један дан.

Такође, много средстава смо уложили у подстицаје за пољопривреду и очекујемо да се до краја године започне један велики програм подршке воћарима на простору наше општине гдје очекујемо субвеније од страних донатора и наше локалне заједнице за преко 150 хектара нових засада јагодичастог воћа. Мислим да ћемо на тај начин, уз производњу повртларских култура, прије свега краставца и паприке и уз нашу подршку сточарској производњи дати значајан импулс развоју и пољопривреде у периоду који је пред нама.“

Први човјек општине Зворник истакао је да је јако поносан што је у вријеме када је он на функцији начелника општине почела и градња Саборног храма гдје је локална заједница дала значајан доринос да храм данас буде оно што јесте  и, како је поручио, даваће и убудуће да  он угледа свјетлост дана онако како је пројектант то замислио.

Начелник Стевановић је подсјетио и на капиталне пројекте који су реализовани у претходном периоду.

„ Имали смо неколико капиталних пројеката у посљедњих неколико година. Заједно са Владом Републике Српске ми смо значајна улагања имали, прије свега у основно и средње образовање гдје је у задњих седам година уложено скоро четири милиона КМ, сагладили смо двије нове основне школе, двије фискултурне сале. У све основне школе уложили смо практично по нешто, тако да све оне имају централно гријање, мокре чворове смо санирали, обезбиједили дјеци услове за нормалну наставу. Направили смо такође заједно са Владом Републике Српске  капиталан пројекат реконструкције градских улица вриједан скоро 4 милиона КМ гдје смо промијенили сву подземну инфраструктуру у дужини од скоро 8  километара, урадити коловозе, тротоаре, шеталишта.“

Говорећи о сарадњи са сусједним и другим општинама Стевановић је рекао да су Зворник и Мали Зворник практично једна душа.

„Дрина и границе које су направљене деведесетих година су нас географски раставиле, али ми смо једно, свакодневно више хиљада наших суграђана и људи из Малог Зворника прелазе са једне на другу обалу, неко на школовање, неко на посао, а неко да посјети своје најближе. Ова два града су једно што се тиче односа становништва и нас који водимо ове општине. Са градом Лозница такође имамо одличну сарадњу, а што се тиче осталих општина, са њима учествујемо у пројектима прекограничне сарадње којима аплицирамо према разним ИПА и другим фондовима не би ли смо што више новца обезбиједили за уређење прије свега обале ријеке Дрине, а и завршетак реконструкције нашег старог моста који је 1934. године пустио у функцију краљ Александар и који данас није у сјајном стању. Ми смо заједно са општином Мали Зворник прије 4 године израдили пројектну документацију за његову реконструкцију и очекујемо да ћемо обезбиједити средства да се он у потпуности реконструише. Такође, са Сремском Митровицом смо близу потписивања Повеље о братимљењу.“

Један од главних разлога за емитовање радијске емисије данас из Зворника је „Зворничко љето“ о чему  је испред Организационог одбора говорила Душица Савић.

„То је манифестација која се одржава 15 пут заредом. Издваја је од других манифестација то што траје пуних седам дана. Доста градова има љети сличне манифестације, али оне трају доста краће. Традиционално траје од 2. до  8. августа и завршава се обиљежавање славе општине.

Програм је богат и разноврстан свих ових година, уједно сваке године пред собом имамо и додатан изазов, јер свака сљедећа година би требало да буде боља од претходне.

Посебно бих требала да нагласим да је ова манифестација уврштена у туруситичку понуду БиХ, ми се поносимо тиме што је постала препознатљив знак Зворника и чињеницом да је сваке године посјети између 40.000 и 50.000 људи, али се посебно поносимо чињеницом да осим Зворничана долази и велики број људи из других градова Републике Српске, али и из Србије.

Мало који град може се похвалити податком да су у току седмодневне манифестације наступе имала четири извођача који су били учесници Евровизије, као што је то било на Зворничком љету 2008. године.  Морам рећи да готово не постоји познато име у свијету музике, како рок, тако и народне, па и староградске, које није наступало на Зворничком љету, од Звонка Богдана Легенди, Црвене јабуке, Оливера Његе, Мериме Његомир, Мирослава Илића, Жељка Јоксимовића, Бориса Новковића, односно, лакше је набројати ко није био, него ко је био.

Оно на шта посебно стављамо акценат, осим концерата су и дневни програми. Постоје догађаји који су традиционални у оквиру Зворничког љета и такав је Меморијални шаховски турнир Боро Вукајловић који траје већ 12 година, ликовна колонија сликарске радионице „Палета“ која је исто толико саставни дио Зворничког љета, а шест година је то и догађај „Људи и мостови“ када се на мосту Краља Александра Првог Карађорђевића симболично сретну први човјек општине Зворник и први човјек општине Мали Зворник и пошаљу поруку да нас ријека Дрина не раздваја, него спаја.

И ове године смо имали велики број извођача, а по програмској шеми вечерас од 21:00 час и 30 минута на концртној бини на градској плажи је концерт „Неверних беба“ . Сутра је Света Петка Трнова, слава општине Зворник и тог дана постоји посебан програм обиљежавања који почиње светом литургијом на Ђурђевграду, потом имамо вечерњу литургију у зворничкој цркви, литију кроз град, ломљење славског колача је на платоу Касина, те свечана Академија и послужење за наше званице и суграђане које позивам да у што већем броју сутра узму учешће у обиљежавању славе града. У вечењим сатима концерт на градској плажи одржаће група „Легенде“.