Bikon status dodjeljen Opštini Zvornik

Bikon status dodjeljen Opštini Zvornik za primjer najbolje praske u BiH: „Ostvarivanje strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama“

Opština Zvornik prijavila se na učešće u sedmom krugu Bikon šeme na temu: „Ostvarivanje strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama“ i dokazala da ne samo svoje strateške i druge planske dokumente radi u saradnji sa NVO sektorom već i realizuje sve svoje ciljeve definisane u Strategiji integrisanog razvoja uključujući nevladine organizacije kao ravnopravne partnere.
Pored značajnog broja zajedničkih aktivnosti posebno izdvajamo edukacije koje Opština Zvornik organizuje za NVO sektor pri čemu naši sertifikovani službenici besplatno organizuju treninge u oblastima projektnog planiranja, organizacije, komunikacije, lobiranja, zagovaranja, timskog rada… Do sada je trening prošlo 50 članova udruženja građana. Prema našim podacima na području opštine je registrovano 70 NVO, a Opština je finansirala registraciju za svaku zainteresovanu neformalnu grupu.
Bikon priznanje omogućava dobar imidž opštine. Koristićemo ga radi lične promocije u svim narednim projektima, a osnovni cilj nam je da podijelimo iskustva sa drugim opštinama i pokušamo prenijeti naš primjer dobre prakse.
Samo partnerskim odnosom i zajedničkim učešćem lokalne vlasti, nevladinih organizacija i ostalih građana Opština Zvornik pokazuje opredjeljenje i stvara ambijent za poboljšanje društveno-ekonomskog položaja svojih građana.

O Programu:
Program Bikon Šema, koji je zvanično predstavljen u septembru 2005. godine usmjeren je na podizanje standarda rada opštinske vlasti putem identifikovanja i nagrađivanja najboljih primjera iz prakse, te promovisanja i podržavanja aktivnosti razmjene najboljih iskustava. Ovaj program koji su pokrenuli Misija OSCE-a u BiH i Savjet Evrope postao je vlasništvo institucija Republike Srpske i Federacije BiH. Naime, potpisivanjem memoranduma o službenom prenosu nadležnosti 30. januara 2009. godine odgovornost za upravljanje i finansiranje programa Bikon šeme preuzeli su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo pravde Fedracije BiH, te Savezi opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH Entitetska ministarstva su osigurali najveći dio sredstava, a preostali dio Brčko Distrikt i ta sredstva su namijenjena za finansiranje Svečane ceremonije dodjele Bikon nagrada.